استارت خوردن و روشن نشدن ماشین مسئلهای است که اکثر رانندگان حداقل یکبار آن را تجربه کرده و البته براي پيداکردن ريشه اين مشکل سردرگم شدهاند. به همين دليل تصميم گرفتيم تا در اين مقاله به سراغ موضوع استارت خوردن و روشن نشدن ماشين برويم و عمده دلايل آن را بررسي کنيم. در ادامه با ما همراه باشيد تا ببينيم چه عواملي دست به دست هم ميدهند تا گاهي خودرويمان ساز ناکوک بزند و حسابي با روح و روانمان بازي کند!
عمده عوامل استارت خوردن و روشن نشدن ماشين
عامل اول: سوخت
استارت خوردن و روشن نشدن ماشين ميتواند ناشي از نرسيدن سوخت کافي به محفظه سيلندر باشد. يعني يا باک خودرو خالي است، يا پمپ بنزين سوخته و يا فيلتر بنزين بهدليل عدم تعويض بهموقع و استفاده از سوخت بيکيفيت، مسدود شده است. اگر مطمئن هستيد که باک خودرويتان خالي نيست؛ با رعايت احتياط شيلنگ ورودي سوخت به انژکتور را جدا کنيد و سپس استارت بزنيد، اگر سوخت با فشار از اين شيلنگ خارج شد يعني در بخش سوخترساني مشکلي وجود ندارد و بايستي به سراغ بررسي عوامل ديگر برويد.
عامل دوم: روغن موتور
شايد تصور کنيد که روغن موتور تقصير چنداني در روشن نشدن خودرو پس از استارت نداشته باشد اما حقيقت اين است که بسياري از روغن موتورهاي تقلبي و بيکيفيت موجود در بازار نميتوانند روانسازي کافي براي حرکت قطعات متحرک داخل موتور را فراهم کنند که نتيجه آن، روشن نشدن خودرو بعد از استارت است. البته اين موضوع بيشتر در هواي سرد اتفاق ميافتد. بنابراين پيشنهاد ميکنيم که هميشه از روغن موتورهاي اصل و با درجه کيفي مورد تأييد شرکت خودروساز استفاده کنيد و به خاطر اندکي صرفهجويي در هزينهها خود را به دردسر نيندازيد.
عامل سوم: سيستم احتراق
اگر مخلوط سوخت و هوا در محفظه سيلندر موجود باشد و به ميزان کافي هم متراکم شود اما عمليات جرقهزني براي احتراق اين مخلوط اتفاق نيفتد هم خودرو روشن نخواهد شد. خرابي سيستم احتراق عمدتاً ناشي از خرابي شمع، کوئل يا وايرها است که باعث ميشود يا ولتاژ کافي براي جرقهزني به سر شمع نرسد يا تايمينگ جرقهزني بههم بخورد و اين عمل در زمان مناسب اتفاق نيفتد.
عامل چهارم: انژکتور يا کاربراتور
يکي ديگر از عوامل استارت خوردن و روشن نشدن ماشين ميتواند خرابي انژکتور (کاربراتور در خودروهاي قديمي) يا گرفتگي مجراي آن باشد که بازهم باعث ميشود تا سوخت کافي به درون محفظه سيلندر (موتورهاي GDI) يا منيفولد هوا (موتورهاي MPI) نرسد و خودرو روشن نشود.
عامل پنجم: استارتر
استارتر قطعهاي الکترومکانيکي است که خرابي آن باعث ميشود تا عمل استارت بهدرستي صورت نگيرد و خودرو روشن نشود. مواردی مثل شنیدهشدن صدای تَق تَق در هنگام استارت، روشن شدن خودرو با چندبار استارت زدن، قطع نکردن استارت بعد از روشن شدن موتور و حتی ضعیفشدن نور چراغهای پشت آمپر از علائم هشداردهندهای هستند که نشان میدهند استارتر خودرو نیاز به رسیدگی دارد.
سایر عوامل و جمعبندی استارت خوردن و روشن نشدن ماشین
عواملی که بیان کردیم، دلایل عمده استارت خوردن و روشن نشدن ماشین را تشکیل میدهند اما اين مشکل ميتواند برخي مواقع از مواردي مثل خرابي سوئيچ اينرسي خودرو، خرابي سيستم برقرساني، عدم شناسايي کد سوئيچ توسط ECU، خرابي سنسور دماي آب، تنظیم نبودن نسبت سوخت و هوا، تنظیم نبودن تایم موتور و… نیز باشد که بایستی توسط تعمیرکاران مجرب بررسی شود.
اما به عنوان کلام آخر باید بگوییم که با نگهداری مناسب از خودرو میتوانید تا درصد بسیار بالایی از بروز مشکلاتی مثل استارت خوردن و روشن نشدن پیشگیری کنید. بنابراین همیشه سرویسهای دورهای خود را بهموقع و در مراکز معتبر انجام دهید و از قطعات اصلی استفاده کنید. در صورت بروز مشکل نیز خونسردی خود را حفظ کنید و سعی داشته باشد در صورت امکان، مشکل را ریشهیابی کنید. در صورتی که از مسائل فنی خودرو نیز سررشتهای ندارید حتماً با امداد خودروهای معتبر تماس بگیرید.