مقالات

شمع بوش

شمع بوش

درون موتور هر خودرو قطعات ریز و درشت بسیاری وجود دارد که عملکرد مجموعه آن‌ها کنار هم باعث می‌شود تا یک موتور بتواند انرژی مورد نیاز برای به حرکت در آوردن خودرو را تأمین کند. در این میان «شمع خودرو» یکی از قطعاتی است که می‌تواند نقش بسزایی در تکمیل فرآیند احتراق و تولید انرژی ایفا کند.

به زبانی ساده‌تر تمامی موتورهای درون‌سوز به یک شمع نیاز دارند تا پس از فشرده شدن مخلوط سوخت و هوا درون هر سیلندر، با ایجاد یک جرقه بتواند سبب انجام احتراق و در نهایت تولید انرژی در موتور خودرو شود. به همین دلیل توجه به نوع و کیفیت شمعی که در حال استفاده از آن هستید یا قصد خرید آن را دارید، تأثیر غیرقابل انکاری در عملکرد و بازدهی اتومبیل شما خواهد داشت.

کمپانی بوش (BOSCH) یکی از خوش‌نام‌ترین و کهنه‌کارترین کمپانی‌های آلمانی است که از سال 1902 میلادی تاکنون در زمینه تولید قطعات صنعتی مختلف، مخصوصا شمع اتومبیل فعالیت دارد. شمع‌ بوش مدل‌های بسیار متنوعی دارد و در اندازه‌ها و قیمت‌های متفاوتی به بازار کشور عرضه می‌شود. فروشگاه اینترنتی آپشن کار برای آشنایی هرچه بیشتر شما مخاطبین گرامی با انواع شمع‌های بوش موجود در بازار، در ادامه قصد دارد شما مخاطبین عزیز را با انواع شمع اتومبیل و نحوه عملکرد آن‌ها آشنا کند؛ لطفا تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

 

شمع خودرو چیست؟

شمع یا Spark Plug یکی از مهم‌ترین قطعات سیستم الکترونیکی خودرو است که معمولا در قسمت بالای محفظه احتراق و سیلندر خودرو نصب می‌شود. به طور استاندارد یک شمع از اجزای مختلفی همچون ترمینال، عایق سرامیکی، پایه، الکترود مثبت، الکترود منفی و… تشکیل می‌شود و وظیفه انجام انفجار در محفظه احتراق و به حرکت در آوردن پیستون‌ها را بر عهده دارد. درواقع بدون وجود شمع خودرو نمی‌تواند حرکت کند؛ علاوه بر این در صورتی که شمع خودرو دچار آسیب شود در نحوه عملکرد و راندمان موتور خودرو تأثیر مستقیم خواهد داشت.

 

 

نحوه عملکرد شمع چگونه است؟

همان‌طور که پیش‌تر نیز به این موضوع اشاره کردیم، سیستم برق اتومبیل از اجزای مختلفی برخوردار است. در این میان قطعه‌ای به نام کوئل می‌تواند جریان ضعیفی که از باتری خودرو دریافت می‌کند را تقویت کرده و این جریان ولتاژ بالا را از طریق وایرها به ترمینال شمع منتقل کند.

جریان تقویت شده از داخل شمع عبور می‌کند و سبب ایجاد جرقه در فضای بین دو الکترود مثبت و منفی شمع می‌شود. در این هنگام جرقه شمع موجب می‌شود مخلوط سوخت و هوایی که درون سیلندرها قرار دارد منفجر شده و پیستون به سمت پایین حرکت کند. پس از روشن شدن موتور یک اتومبیل، چنین عملی بارها و بارها تکرار می‌شود تا در نهایت بتواند موجب تأمین نیروی مورد نیاز خودرو و حرکت آن شود.

اگر شمع خودرو در زمان صحیح عمل جرقه‌زنی را انجام ندهد، مخلوط سوخت و هوا انرژی خود را به طور کامل آزاد نمی‌کند و اصطلاحاً موتور خودرو دچار خام‌سوزی بنزین می‌شود. با نگاهی کوتاه به موارد مطرح شده، می‌توان به اهمیت شمع خودرو و نقش آن در عملکرد یک خودروی درون‌سوز پی برد.

 

 

انواع شمع بوش

کمپانی بوش آلمان طی سال‌های فعالیت خود شمع‌های متنوعی را برای خودرو مختلف تولید کرده است. شمع‌های تولید شده توسط کمپانی بوش، با عملکرد و کیفیت بالای خود می‌توانند تأثیر چشمگیری در کارکرد، مصرف سوخت و میزان بازدهی موتور خودروی شما داشته باشند. درواقع پس از استفاده از شمع‌های شرکت بوش می‌توان نتایجی همچون کاهش صدای موتور، کارکرد نرم‌تر، افزایش شتاب، کشش و کاهش مصرف سوخت به وضوح مشاهده کرد.

اگر بخواهیم شمع بوش را بر اساس جنس مواد تشکیل دهنده به دسته‌های مختلف تقسیم‌بندی کنیم، می‌توان آن‌ها را در سه دسته زیر قرار داد:

 

·        شمع سر تخت (نیکلی)

شمع‌های سر تخت یا نیکلی، شمع‌هایی هستند که جنس الکترودهای آن‌ از آلیاژ نیکل ساخته شده است. تخت بودن الکترود مثبت شمع‌های نیکلی باعث می‌شود تا دارای جرقه چندان منظمی نباشند و همین نکته نتایجی همچون بالا رفتن مصرف سوخت و خام‌سوزی بنزین را به همراه خواهد داشت. شمع‌های نیکلی تحمل حرارتی معادل 400 درجه سانتی گراد را دارند و عمر مفید آن‌ها تنها ۲۰ هزار کیلومتر است که عمر مفید بسیار کمی در مقایسه با سایر شمع‌های موجود در بازار به‌حساب می‌آید.

 

·        شمع پلاتینیومی

جنس الکترود مثبت این نوع شمع‌ها از پلاتینیوم است و الکترود منفی آن‌ها نیز به طور معمول از نیکل ساخته می‌شود. مقاومت حرارتی بالای فلز پلاتینیوم باعث می‌شود که در دمای زیاد و دورهای بالا موتور خودرو، جرقه این شمع‌ها دچار اختلال نشود و نسبت به نمونه نیکلی، میزان خام‌سوزی کمتری را در دمای بالا برای موتور به همراه داشته باشند. به علت سوزنی بودن نوک شمع‌های پلاتینیومی، جرقه‌زنی آن‌ها نسبت به شمع‌های سر تخت نیکلی بهتر و بیشتری است؛ در نتیجه موتور نرم‌تر و بهتر کار می‌کند. طول عمر شمع‌های پلاتینیومی حدود 100 هزار کیلومتر عنوان شده است.

 

·        شمع ایریدیومی

الکترود مثبت در این نوع شمع‌ها، از جنس فلز ایریدیوم ساخته شده است و الکترود منفی آن‌ها نیز از جنس نیکل یا پلاتین است که باعث شده شمع‌های ایرودیومی از جرقه دقیق‌تری نسبت به شمع‌های پلاتینیومی برخوردار باشند؛ علاوه بر این مقاومت حرارتی و طول عمر مفید شمع‌های ایرودیومی هم از نمونه‌های پلاتینیومی بیشتر است.

در صورت استفاده از مکمل اکتان در سوخت خودرو، عمر مفید شمع‌های ایریدیومی تا حدود ۱۵۰ هزار کیلومتر افزایش پیدا می‌کند.

در کنار این نوع دسته بندی، انواع شمع‌های شرکت بوش بر اساس کد حرارتی به دو دسته شمع سرد و شمع گرم نیز تقسیم‌بندی می‌شوند:

·        شمع سرد:

شمع‌های سرد یا Cold Spark Plug ظرفیت انتقال حرارت بالایی دارد و بخش عایق آن تقریبا کوتاه است که باعث می‌شود به آن‌ها شمع پایه کوتاه نیز اطلاق شود. این نوع شمع‌ها برای استفاده در موتورهایی با دمای بالا طراحی شده‌اند و در سریع‌ترین زمان ممکن می‌توانند گرمای ایجاد شده در اثر جرقه‌زنی را انتقال دهند.

 

·        شمع گرم:

شمع گرم یا Hot Spark Plug دارای پایه‌های بلندتری هستند و در مقایسه با شمع‌های سرد، مدت بیشتری گرما را در خود نگه می‌دارند. این نوع شمع‌ها برای استفاده در موتورهایی با دمای پایین طراحی شده‌اند. علاوه‏ بر این به واسطه گرمای موجود در شمع‌های گرم، در صورت ورود هوای بسیار سرد به موتور، هیچ نگرانی از بابت کارکرد صحیح شمع‌ها وجود نخواهد داشت؛ زیرا به طور استاندارد گرمای کافی برای جرقه‌زنی و احتراق درون این نوع شمع‌ها وجود دارد.

علاوه بر موارد ذکر شده، شمع‌های‌ دو یا چند الکترودی (2 الی 4 الکترود) نیز در بازار کشورمان وجود دارند که به جای یک الکترود منفی موجود در اغلب شمع‌های متداول، از چند الکترود منفی برخوردار هستند. در چنین شمع‌هایی، هر الکترود منفی پس از جرقه‌زنی جای خود را با الکترود نزدیک‌تر به قطب مثبت عوض می‌کند؛ از همین رو طول عمر مفید شمع افزایش پیدا خواهد کرد.

شمع بوش

شما مخاطبین عزیز سایت آپشن کار برای بررسی و خرید انواع مدل‌های شمع بوش تنها کافیست روی این لینک کلید کرده و وارد صفحه مربوط به فروش شمع بوش شوید. با کلیک بر روی نام و عکس هر یک از شمع‌هایی که در فروشگاه اینترنتی آپشن کار مشاهده می‌شود، می‌توانید از مواردی همچون طول پایه شمع (کوتاه یا بلند)، مکانیسم حرارتی شمع (سرد یا گرم)، میزان گپ یا فیلر شمع، نوع الکترود مرکزی (معمولی یا سوزنی) و جنس آلیاژ جرقه زن آن مطلع شوید.

توصیه می‌شود پیش از خرید شمع از سایت آپشن کار، با مطالعه دفترچه راهنمای خودروی‌تان از مشخصات شمع استاندارد آن مطلع شوید؛ زیرا معمولا هر کارخانه‌ تنها یک شمع را به عنوان شمع استاندارد هر خودرو معرفی می‌کند و بهتر است فقط از همان مدل شمع در اتومبیل خود استفاده کنید.

 

 

 

 

1 فکر در مورد “ شمع بوش

  1. حبیبی گفت:

    با سلام رهنمای بسیار خوبی هستید لطفا ادامه بدید ًضمنا من ماکسیما اتوماتیک دارم بفرمائید چه شمعی برای این ماشین مناسب است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *