صنعت خودروسازی امروز در مقایسه با چند دهه پیش، بهبودهای شگرفی را تجربه کرده است. بسیاری از این پیشرفتها سهم خودروهای اسپرت و سوپر اسپرت بودهاند، محصولاتی با عملکرد بالا و رانندگی دلچسب و جذاب که هرکدام از علاقمندان به خودروها در آرزوی تملک آنها هستند. تحقیقات خودروسازان طی سالیان اخیر منجر به توسعه محصولاتی شده است که از لاستیکهای چسبندهتر، موتورهای قویتر، سیستم تعلیق اسپرت و سفتتر و انبوهی از سیستمهای مدیریت خودرو بهره میبرند. یکی از این سیستمها لانچ کنترل یا کنترل آغاز حرکت است، سیستمی که در برخی خودروهای وارداتی بازار ایران به چشم میخورد و حتی ممکن است فروشندگان از آن به عنوان یک مزیت بزرگ برای خودرو یاد کنند. با این حال لانچ کنترل چیست و چه مزایایی دارد؟ در ادامه مطلب با آپشن کار همراه باشید تا به بررسی لانچ کنترل و نحوه فعالیت این آپشن بپردازیم.
لانچ کنترل چگونه کار میکند؟
لانچ کنترل یا کنترل آغاز به حرکت یا کنترل پرتاب، یکی از سیستمهای کمک رانندگی پیشرفته است که به اختصار ADAS نامیده میشوند. این سیستمها به طور معمول در خودروهای اسپرت و سوپراسپرت یافت میشوند، چرا که به کارگیری آنها تاثیر به سزایی بر عملکرد خودرو خواهد داشت. امکاناتی همچون نگهدارنده بین خطوط، رادار نقطه کور و لانچ کنترل برخی از سیستمهای کمک رانندگی پیشرفته هستند.
به بیان ساده، لانچ کنترل حداکثر قدرت و گشتاور یک خودرو را در لحظه آغاز به حرکت برای خودرو مهیا میکند، تا اتومبیل بتواند در کوتاهترین زمان از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت برسد. استفاده از واژه کنترل برای این سیستم نشان میدهد که این قدرت و گشتاور به شیوهای ایمن در دسترس راننده قرار خواهند گرفت، در حالیکه واژه لانچ نشان میدهد استفاده از این قابلیت موجب کاهش زمان شتابگیری خودرو خواهد شد. بنابراین هنگامی که سیستم لانچ کنترل یک خودرو فعال باشد، اتومبیل قادر است تا در زمان کوتاهتری نسبت به حالت عادی رکورد شتاب صفر تا صد را به نام خود ثبت کند.
با این حال فرآیند کاری لانچ کنترل پیچیدهتر از یک توضیح ساده است. لانچ کنترل به صورت الکترونیکی عمل میکند و در حقیقت یک نرم افزار است، بنابراین هیچ قطعه مکانیک منحصر به فردی برای لانچ کنترل در نظر گرفته نشده است.
آشنایی با سیستم لانچ کنترل در خودروها
کاهش زمان شتابگیری یک خودرو فرآیند پیچیدهای است. درگیر کردن به موقع کلاچ در گیربکسهای دندهای، محاسبه میزان چسبندگی لاستیکها و وارد کردن فشار مناسب هنگام آغاز حرکت از جمله مسائلی هستند که باید به طور دقیق محاسبه شوند. از آنجایی که حتی یک راننده حرفهای قادر نیست تمامی این مشخصهها را در تمامی اوقات محاسبه کند، خودروسازان سیستمی به نام لانچ کنترل را معرفی کردند تا این وظیفه را برعهده بگیرد.
همانند دیگر دستیارهای رانندگی پیشرفته، لانچ کنترل نیز به طور همزمان با چند قسمت از خودرو در ارتباط است. اینکه لانچ کنترل در اتومبیل شما چگونه فعالیت کند و چند قسمت از خودرو را تحت کنترل داشته باشد، به سازنده خودرو و فناوریهای مورد استفاده در ساخت اتومبیل بستگی دارد. در سادهترین حالت، لانچ کنترل به طور دائم وضعیت کلاچ یا گیربکس اتوماتیک را مورد بررسی قرار میدهد و پیش از رها کردن پدال کلاچ یا تغییر وضعیت گیربکس، دور موتور را تا محدوده از پیش تعیین شدهای افزایش میدهد. لانچ کنترل ساده در این وضعیت به موتور اجازه میدهد تا قدرت بیشتری نسبت به حالت عادی تولید کند اما این قدرت در حدی نیست که تایرهای خودرو آسیب جدی ببینند.
همانگونه که اشاره کردیم، لانچ کنترل یک فرآیند نرمافزاری است و عملگرهای آن توسط کامپیوتر خودرو یا ECU فعال یا غیرفعال میشوند. لانچ کنترل از پدال ترمز خودرو همانند ماشه اسلحه استفاده میکند و به طور همزمان یک سنسور نیز فعالیت پدال کلاچ را تحت بررسی دارد. هنگامی که راننده پای خود را از روی پدال ترمز بر میدارد، پدال کلاچ درگیر میشود تا نهایت قدرت به چرخها منتقل شوند. حداکثر دور موتور خودرو نیز توسط مهندسانی که کامپیوتر خودرو را برنامهریزی کردهاند، تعیین شده است و پیشرانه تا محدوده مشخصی فعالیت خواهد کرد.
این سیستم ساده امروزه به ندرت در خودروهای اسپرت و با عملکرد بالا مورد استفاده قرار میگیرد، چرا که امروزه طیف گستردهای از ابزارهای الکترونیکی کنترل قسمتهای مختلف یک خودرو را برعهده دارند. سیستمهای لانچ کنترل پیچیده امروزه تنظیمات مختلف خودرو همچون قدرت و گشتاور خروجی موتور، کنترل کشش، تنظیمات انتقال قدرت و حتی سیستم تعلیق را برای ارائه بهترین شتاب ممکن تحت نظارت و کنترل قرار میدهند.
آیا لانچ کنترل واقعا بر شتاب خودرو تاثیر دارد؟
هنگامی که نخستین نمونهها از لانچ کنترل پدیدار شدند، بیشتر به عنوان یک ترفند بازاریابی برای فروش بیشتر خودروها مورد استفاده قرار میگرفتند و در عمل تفاوت چندانی را هنگام شتابگیری خودرو ایجاد نمیکردند. همچنین استفاده مکرر رانندگان از لانچ کنترل سبب میشد تا آسیبهای متعددی به پیشرانه و مجموعه قوای محرکه خودرو وارد شود.
استفاده از لانچ کنترل در خودروهایی که به گیربکس دوکلاچه مجهز هستند، موجب نابودی تدریجی سیستم جعبه دنده دو کلاچه میشود. به همین دلیل است که شرکت ژاپنی نیسان، از لانچ کنترل در نیسان R35 GT-R استفاده نکرد. همچنین فرآیند کاری لانچ کنترل همیشه بهینه نیست و گاهی اوقات راننده انسانی قادر است تا عملکرد بهتری را نسبت به لانچ کنترل کامپیوتری از خود به نمایش بگذارد. چنین رویدادی در دوج وایپر SRT به وفور مشاهده شد.
تمامی این اتفاقات سبب شدهاند تا محققان صنعت خودروسازی روز به روز بر حساسیت و کاربردهای لانچ کنترل اضافه کنند. تولید خودروهای هیبریدی و الکتریکی نیز سبب شده است تا لانچ کنترل نسبت به گذشته کارآمدتر عمل کند. با این حال تا زمانی که تمامی خودروها از قوای فنی الکتریکی خالص بهره نبرند، استفاده یا عدم استفاده از لانچ کنترل تاثیر چندانی بر شتابگیری خودروها نخواهد داشت.
مطابق بررسی رسانههای معتبر همچون کار اند درایور، استفاده از لانچ کنترل در خودروهای امروزی تنها موجب کاهش 0.1 الی 0.2 ثانیه در شتاب صفر تا صد خواهد شد. استفاده از لانچ کنترل هنگامی که قصد شرکت در مسابقات درگ را داشته باشید، بسیار مهم است. برای این کار لازم است که کامپیوتر اتومبیل شما توسط تیمی از متخصصان حرفهای کالیبره شود تا شاهد بهترین عملکرد ممکن از لانچ کنترل باشید.
برای مشاهده و آشنایی با محصولات فروشگاه آپشن کار کلیک کنید.