خرید خودروی نو و صفر کیلومتر در کشورمان همیشه چالش بزرگی برای مشتریان بود. به خصوص در دهه اخیر تأخیرهای خودروسازان و بدقولیهایشان در کنار فروش قرعهکشی که فرصت خرید را از بسیاری از خریداران میگرفت سبب شد تا مشتریان رضایت چندانی از خرید خودروی نو نداشته باشند. با این وجود امسال بالاخره پس از کش و قوسهای فراوان وزارت صمت، شرکتهای خودروسازی را ملزم به فروش خودروهایشان در بازار بورس کرد. اگر میخواهید با نحوه خرید خودرو در بورس کالا آشنا شوید این مطلب از فروشگاه آپشن کار را از دست ندهید.
مزایای خرید خودرو در بورس کالا چیست؟
خودروها در بورس کالا با قیمتی رقابتی عرضه میشوند و دیگر چیزی به نام قرعه کشی وجود ندارد. همچنین خودروها در این سیستم با قیمتی پایینتر از بازار آزاد به دست مشتری میرسند که از این نظر به سود مشتری است. در صورتی که مشتری خودروی خود را از بورس کالا خریداری کند، یک خرید مستقیم و بدون واسطه از خودروساز کرده است و به این ترتیب حتی اگر قصد استفاده از خودرو را هم نداشته باشد، با فروش خودرو در بازار آزاد که قیمت بالاتری دارد، میتواند سود مناسبی کسب کند. موعد تحویل هر خودرو را نیز خودروساز در اطلاعیه مربوط به آن خودرو به مشتریان اعلام میکند.
چه خودروهایی در بورس کالا عرضه میشوند؟
در حال حاضر میتوانید هم محصولات چینی و هم محصولات خودروسازان داخلی را در بازار بورس کالا خریداری کنید. از بین محصولات شرکت ایران خودرو که در بورس کالا عرضه میشوند میتوان به هایما، پژو ۲۰۷، تارا و دنا اشاره کرد. سایپا نیز خودروی شاهین را در بازار بورس عرضه میکند. از دیگر خودروهای عرضه شده در بازار بورس کالا نیز میتوان به فیدلیتی و دیگنیتی بهمن خودرو، محصولات جک از کرمان موتور و لاماری ایما از آرین موتور پارس را نام برد. به احتمال قوی در آینده محصولات بیشتری هم در بازار بورس عرضه خواهند شد. در ادامه به مراحل خرید خودرو در بازار بورس کالا خواهیم پرداخت.
خرید خودرو در بازار بورس کالا چه مراحلی دارد؟
میدانیم که برای خرید و فروش در بازار بورس باید کد بورسی داشت، اما این کد بورسی برای خرید خودرو در بازار بورس کالا کفایت نمیکند. برای خرید خودرو، خریداران نیاز به دریافت کد معاملاتی بازار فیزیکی هم داشته باشند. متقاضیان خرید خودرو در این بازار باید کد آنلاین مخصوص بورس کالا را دریافت کنند که این کد متفاوت از کد معاملاتی بازار سهام است. در ادامه گام به گام، مراحل خرید خودرو در بورس کالا را مرور خواهیم کرد.
۱. احراز هویت در سجام
اولین کاری که هر فعال بورس باید انجام دهد احراز هویت در سامانه سجام است. برای این کار باید به وبسایت سجام به نشانی sejam.ir وارد شده و با کلیک روی گزینه ثبت نام، مراحل ثبت نام را طی کنید. این مراحل شامل دریافت پیامک تایید، وارد کردن اطلاعات، واریز هزینههای مربوطه و احراز هویت میشوند.
۲. دریافت کد بورس کالا
خریداران، پس از احراز هویت در سامانه سجام باید کد بورسی دریافت کنند. بدون داشتن کد بورسی امکان شرکت در معاملات بازار بورس وجود ندارد. کد بورسی را هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین از وبسایت ebgo.ir میتوان دریافت کرد که ما روش آنلاین را به دلیل سهولت و سرعت بالاتر پیشنهاد میکنیم.
اگر در دریافت آنلاین کد بورسی نیز مشکل پیدا کردید میتوانید به مراجعه حضوری به یکی از کارگزاریهای بورسی، ثبت نام کرده و کد بورسی دریافت کنید.
۳. افتتاح حساب وکالتی
مرحله بعدی پس از دریافت کد بورس کالا افتتاح یک حساب وکالتی است. افتتاح حساب وکالتی برای همه مشتریان بورس اجباری است. بسیاری از بانکهای خدمات افتتاح حساب وکالتی را انجام میدهند که از بین آنها میتوان به بانک ملی، بانک سپه، بانک تجارت، بانک کشاورزی، بانک سامان و بانک ملت اشاره کرد.
دقت کنید که گرچه برای دریافت کد بورسی، داشتن حساب وکالتی لازم نیست اما برای اینکه بتوانید خرید خودرو را انجام دهید باید حساب وکالتی داشته باشید.
۴. واریز پیش پرداخت و ثبت سفارش خودرو در بازار بورس
برای ثبت سفارش خودرو در بازار بورس کالا باید در زمان اعلام شده برای هر خودرویی، درصدی از قیمت خودرو را در حساب وکالتی که در مرحله قبل باز کردید واریز کنید. این درصد رقم ثابتی ندارد و خودروساز آن را اعلام میکند که میتواند ۱۰ درصد، ۳۰ درصد یا ۵۰ درصد از قیمت خودرو باشد. اگر خودروسازی صد درصد قیمت خودرو را نیز برای ثبت سفارش طلب کند تعجب نکنید. جزییات قیمتی و زمان عرضه همیشه در اطلاعیههای سازمان بورس کالا و اطلاعیههای خودروسازان ذکر میشود پس این اطلاعیهها را با دقت مطالعه کنید. پس از واریز مبلغ پایه، خریدار باید در روز عرضه وارد سامانه آنلاین بورس کالا شود و درخواست خرید خودرو را ثبت کند. سپس به محض شروع عرضه، رقابت خریداران برای ارائه قیمتهای پیشنهادی آغاز میشود که از این نظر درست همانند مزایده برای خرید خودرو است، بدین شکل که هر کسی که قیمت بالاتری پیشنهاد دهد به عنوان برنده و صاحب خودرو اعلام میشود.
البته اگر تعداد عرضه خودرویی بیشتر از تعداد متقاضیان آن خودرو باشد، دیگر مشتریان نیازی به ارائه قیمت پیشنهادی بالاتر ندارند و خودرو به همان قیمت پایه اعلامی خودروساز فروخته و به دست مشتریان میرسد. پس از پایان معامله، خریدار تا ۳ روز فرصت دارد تا تکمیل وجه را انجام دهد در غیر این صورت مشمول جریمه خواهند شد و حتی اگر تا روز ششم پس از معامله، تکمیل وجهی از سوی خریدار صورت نگیرد امکان ابطال معامله نیز وجود دارد.
مرحله بعدی پس از خرید خودرو انتخاب نمایندگی برای تحویل است که این مرحله نیز در همان وبسایت بورس کالا انجام میشود.
۵. تحویل خودرو
اگر خریدار موفق به خرید خودرو در بازار بورس کالا شود باید به کارگزاری بورس خود اعلام کند و سپس مستندات را نیز به نمایندگی که قبلا انتخاب کرده است ارسال نماید. باقی مانده مراحل ثبت نام در نمایندگی شرکت خودروسازی انجام میشود و خودرو نیز در زمان اعلام شده و توسط خودروساز به مشتری تحویل داده میشود.
جمع بندی
قرعه کشی برای خرید خودرو یکی از بدترین و ناکارآمدترین ایدههایی بود که میتوانست جامه عمل بپوشد و در سالهای اخیر همه دیدیم که از این شبه لاتاری نه تنها سامانی به بازار خودرو نرسید بلکه بسیاری از مشتریان و مصرف کنندگان از رسیدن به خودروی مورد علاقهشان باز ماندند و در عین حال خودروها توسط دلالان به قیمتهای فضایی به بازار عرضه شد. فرصتی که قرعه کشی از خریداران خودرو میگرفت حالا با عرضه خودرو در بورس کالا دوباره به خریداران داده میشود، پس باید این تصمیم و حرکت جدید را به فال نیک بگیریم.
پیش از شروع خرید خودرو در بورس کالا به یاد داشته باشید که همه مراحل را به طور صحیح انجام داده باشید تا مبادا از معامله باز بمانید. اگر هر سوال یا مشکلی در هر یک از پروسههای ذکر شده در این مطلب داشتید میتوانید به یکی از کارگزاریهای معتبر مراجعه کنید تا شما را راهنمایی کنند.
آنچه در بالا خواندید مراحل و نحوه خرید خودرو در بورس کالا بود. در ادامه به چند سوال متداول در مورد خرید خودرو در بازار بورس کالا نیز خواهیم پرداخت.
سوالات متداول
- منظور از حساب وکالتی چیست؟
حساب وکالتی حسابی متعلق به مشتری است که در یکی از بانکهای منتخب میتوان آن را افتتاح کرد. این حساب به نام مشتری است اما موجودی آن در زمان معامله بلوکه و حساب مسدود میشود. اگر هم مشتری موفق به انجام معاملهای نشود حساب در همان روز معامله آزاد میگردد.
- برای هر خودرو چقدر پیش پرداخت لازم است؟
پیش پرداخت هر خودرویی را فروشنده آن در اطلاعیه اعلام میکند و میتوان درصدی از قیمت پایه خودرو یا حتی کل مبلغ پایه باشد. برای مثال اولین خودرویی که در بورس عرضه شد دیگنیتی بهمن خودرو بود که فروشنده برای آن ۳۰ درصد از قیمت پایه را به عنوان پیش پرداخت تعیین کرده بود. مشتریان باید این مبلغ را به حساب وکالتی خود واریز میکردند. همچنین اگر خریدار معاملهای انجام ندهد، پیش پرداخت وی در همان روز عودت داده میشود.
- آیا خرید خودرو از بورس کالا هزینههای جانبی دارد؟
بله، در هنگام خرید خودرو از بورس کالا، خریدار هزینههای دیگری مانند مالیات، هزینه شماره گذاری خودرو، بیمه و هزینههای اداری را نیز باید پرداخت کند.