مقالات

همه چیز در مورد کروز کنترل هوشمند یا ACC

کروز کنترل هوشمند

کروز کنترل یکی از آپشن‌های مرسوم خودروهای امروزی محسوب می‌شود که به سرعت نزد رانندگان به محبوبیت دست یافته است. نوع جدیدی از این سیستم با نام کروز کنترل هوشمند یا کروز کنترل تطبیقی امروزه در حال جایگزینی با کروز کنترل‌های ساده است که در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت. لازم به ذکر است که می‌توانید کروز کنترل مدل‌های مختلفی از خودروهای داخلی و خارجی را از طریق آپشن کار خریداری کنید.

 

کروز کنترل هوشمند چیست؟

اکثر افراد با نحوه کار سیستم کروز کنترل معمولی آشنایی دارند. این سیستم سرعت اتومبیل را در محدوده خاصی حفظ می‌کند و با استفاده از دکمه‌های کنترلر سیستم ، قادر به کم یا زیاد کردن سرعت خودرو در حالت فعال بودن کروز کنترل خواهید بود. در صورتی که راننده پا را روی ترمز فشار دهد، کروز کنترل خودرو غیرفعال می‌شود و کنترل خودرو را در دست خواهید گرفت.

کروز کنترل هوشمند نوع دیگری از این سیستم است که کنترل سرعت خودرو را با روند بهتری انجام می‌دهد. عبارت هوشمند یا تطبیقی در این نوع از کروز کنترل نشان دهنده وضعیت فعالیت آن است. اگر بخواهیم نحوه فعالیت کروز کنترل هوشمند را به طور ساده شرح دهیم، باید گفت که این سیستم فاصله اتومبیل با دیگر خودروهای حاضر در سطح جاده را به طور دائم مورد سنجش قرار می‌دهد و براساس فاصله اتومبیل با دیگر خودروها، سرعت را تنظیم می‌کند.

نکته جالب در خصوص کروز کنترل هوشمند یا ACC، تعدد اسامی آن است. بیش از بیست نام مختلف برای این سیستم وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به کروز کنترل هوشمند، کروز کنترل تطبیقی و کروز کنترل پویا اشاره کرد.

ممکن است در ابتدا تصور کنید که کروز کنترل هوشمند یک آپشن رفاهی است اما این آپشن در بخش امکانات ایمنی خودرو قرار می‌گیرد. این سامانه سرعت خودرو را در لحظه تنظیم می‌کند و مانع برخورد خودرو به دیگر اتومبیل‌ها می‌شود، از این رو کروز کنترل هوشمند را می‌توان یک سیستم ایمنی قلمداد کرد. هنگامی که کروز کنترل تطبیقی احساس می‌کند سرعت خودرو بایستی کاهش پیدا کند، با عباراتی همچون: «اکنون ترمز را فشار دهید» به راننده اعلام اخطار می‌کند تا سرعت خودرو در زمانی کوتاه کاهش پیدا کند. این سامانه در برخی خودروها نیز به بوق هشدار و چراغ قرمز چشمک زن مجهز است.

کروز کنترل هوشمند

تاریخچه کروز کنترل هوشمند

نخستین شرکتی که کروز کنترل هوشمند را معرفی کرد، میتسوبیشی بود. این شرکت در سال 1992 خودرویی را در ژاپن معرفی کرد که به این سیستم مجهز بود. این سیستم براساس سنسورهای لیدار فعالیت می‌کرد و در صورت نزدیک شدن بیش از حد به اتومبیل جلویی، هشدار کاهش سرعت را به راننده اعلام می‌کرد.

میتسوبیشی توسعه کروز کنترل تطبیقی را ادامه داد و در سال 1995 نسخه جدیدی از کروز کنترل تطبیقی را معرفی کرد. در این سیستم راننده تنها مسوول ترمز گرفتن بود و کنترل دریچه گاز برعهده سامانه هوشمند قرار داشت.

از ابتدای قرن 21 ام، اکثر نام‌های بزرگ صنعت خودروسازی به کروز کنترل تطبیقی علاقمند شدند و نسخه‌های منحصر به فرد از این سیستم را معرفی کردند. سیستم‌های کروز کنترل هوشمند امروزه هم کنترل دریچه گاز خودرو و هم کنترل پدال ترمز را برعهده گرفته‌اند.

 

کروز کنترل هوشمند

مزایای کروز کنترل هوشمند

همان‌طور که در قسمت‌های قبلی اشاره کردیم، کروز کنترل تطبیقی با چک کردن دائمی وضعیت اتومبیل و فاصله آن با دیگر خودروها مانع برخورد می‌شود. این سیستم در شرایطی که دید راننده به دلیل شرایط جوی محدود است یا ترافیک نیمه سنگین در اتوبان جریان دارد، به کنترل خودرو توسط راننده کمک قابل توجهی خواهد کرد.

علاوه برآن در صورتی که اکثر خودروهای حاضر در سطح جاده به این سیستم مجهز باشند، ترافیک روانی را در سطح جاده‌ها و اتوبان‌ها شاهد خواهیم بود. هنگام فعال بودن کروز کنترل هوشمند، راننده نیازی ندارد نگران کنترل سرعت خودرو باشد و به جای آن می‌تواند بر سایر مسائل همچون فاصله با خودروهای جانبی یا تغییر خط تمرکز کند.

 

محدودیت‌های کروز کنترل هوشمند

یکی از مهم‌ترین کاستی‌ها و محدودیت‌های کروز کنترل هوشمند، به غیرمستقل بودن آن مربوط می‌شود. این سامانه قادر نیست تا تمامی فعالیت‌های خودرو را تحت کنترل خود داشته باشد و راننده باید مهارت‌های رانندگی ایمن را از پیش یاد گرفته باشد.

یکی دیگر از محدودیت‌های این سیستم به شرایط نامساعد جوی مربوط می‌شود. بارش برف و باران، گرد و خاک شدید یا رطوبت بالا می‌تواند عملکرد سنسورهای کروز کنترل تطبیقی را محدود کند و بنابراین این سیستم به درستی فعالیت نخواهد کرد.

 

کروز کنترل هوشمند

انواع کروز کنترل تطبیقی

در قسمت‌های قبلی اشاره کردیم که امروزه هرکدام از شرکت‌های خودروسازی کروز کنترل تطبیقی مخصوص خود را دارند. در ادامه نگاهی به انواع سیستم‌های کروز کنترل هوشمند خواهیم داشت:

 

کروز کنترل مبتنی بر رادار: در این نوع از سامانه کروز کنترل پویا، چند سنسور در اطراف خودرو قرار دارند که به همراه یکدیگر سیستم راداری را تشکیل می‌دهند. این سیستم راداری با اندازه‌گیری فاصله و گزارش وضعیت، سرعت خودرو را تحت کنترل دارد.

 

کروز کنترل مبتنی بر لیزر: در این نوع از کروز یک جعبه سیاه بزرگ در قسمت جلوی خودرو نصب می‌شود. این جعبه سیاه با ارسال پرتوهای لیزری به سایر اشیا و محاسبه فاصله، سرعت خودرو را کنترل می‌کند.

 

سیستم های بینایی کامپیوتری دوچشمی (اپتیکال): این سیستم نسبتا جدید از سال 2013 معرفی شد. در این سیستم یک دوربین دو چشمی کوچک زیر آینه وسط خودرو قرار دارد و فاصله اتومبیل با سایر اجسام را محاسبه می‌کند.

 

سیستم‌های چند سنسوری: یکی دیگر از انواع کروز کنترل تطبیقی، سیستم‌های چند سنسوری هستند. این سامانه‌ها علاوه بر سنسورهای معمول تشخیص فاصله، از سنسورهای مکان یابی و جغرافیایی نیز برای تعیین وضعیت کمک می‌گیرند.

 

جمع‌بندی، یک آپشن در حال تکامل

سیستم‌های کروز کنترل تطبیقی روز به روز در حال تکامل هستند و هر روز انواع جدیدی از آن‌ها به دنیای خودروسازی معرفی می‌شود. همین مساله سبب شده است تا سامانه‌های کروز قدیمی با کاهش قیمت مواجه شوند و شاهد نصب کروز کنترل در اتومبیل‌های بیشتری باشیم. در صورتی که اتومبیل شما فاقد کروز کنترل است و تمایل دارید تا این آپشن را در اتومبیل خود داشته باشید، می‌توانید با مراجعه به فروشگاه اینترنتی آپشن کار نسبت به انتخاب و خرید کروز کنترل مد نظر خود اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *