,امروزه دوربینها بخش جدایی ناپذیری از خودروهای مدرن هستند؛ به طوری که هماکنون در اکثر خودروها دوربین نه به صورت یک آپشن سفارشی، بلکه به صورت استاندارد وجود دارد. این دوربینها با توجه به نوع، کاربرد و ساختار کلی خود در قسمتهای مختلفی از خودرو نصب شده و افراد بنا بر نیاز خود یا قابلیتهایی که از دوربین خودرو انتظار دارند، اقدام به خرید مدلهای مختلف آن میکنند. در این مقاله داریم از میان تمامی دوربینهای موجود در خودرو به سراغ دوربین ثبت وقایع خودرو یا همان دش کم (Dash Cam) رفته و شما مخاطبین گرامی را با انواع مختلف آن و کاربردهایش آشنا کنیم و پاسخ این سوال که دوربین ثبت وقایع چیست را بدهیم.
تاریخچه دوربین در خودروها
ایده نصب دوربین در خودرو ایده جدیدی نیست و اولین بار در سال ۱۹۵۶میلادی کمپانی بیوک از خودروی کانسپتی با نام سنتورین رونمایی کرد که در آن از دوربین دید عقب استفاده شده بود. با این وجود دوربینها تا پایان قرن بیستم به خودروهای تولید انبوه راه پیدا نکردند و تنها در سال ۲۰۰۰ بود که برای اولین بار اینفینیتی Q45 به همراه دوربین دید عقب به بازار عرضه شد.
بعدها خودروسازان دوربین دید عقب را با سنسورهای دنده عقب ترکیب کردند تا راننده با راحتی بیشتری بتواند خودرو را پارک کند و ایمنی بالاتری هم در دنده عقب داشته باشد. پس از آن دوربینها کارکردهای مختلف دیگری هم پیدا کردند. بی ام و سری ۷ جزو اولین خودروهایی بود که در طرفین مجهز به دوربین شد و راننده میتوانست دید کاملی نسبت به چپ و راست خودرو نیز داشته باشد. سپس دوربینهای ۳۶۰ درجه به میدان آمدند که اینها نیز امروز در حال تبدیل شدن به یکی از امکانات معمول در تمامی خودروها هستند.
دوربین ۳۶۰ درجه به این صورت کار میکند که در بیرون خودرو چهار عدد دوربین قرار داده میشود که به طور معمول شامل یک دوربین در جلو، یکی در عقب و دو عدد زیر آینههای جانبی هستند. کامپیوتر مرکزی خودرو میتواند تصاویر این دوربینها را باهم ادغام کرده و یک تصویر ۳۶۰ درجه از بالا را در اختیار راننده قرار دهد. امکان انتخاب تصویر هر یک از دوربینها بهطور جداگانه و بزرگ کردن تصویر نیز در خودروهای مجهز به این فناوری وجود دارد.
در این بین ، دوربین های ثبت وقایع یکی از جدیدترین تکنولوژیهایی است که به دنیای خودروسازی راه پیدا کرده است و این امکان را در اختیار راننده قرار میدهد تا از تمامی وقایع و تصاویر حین حرکت و رانندگی فیلم برداری کند.
برای راهنمایی و کسب اطلاعات بیشتر درباره دوربین ۳۶۰ درجه خودرو کلیک کنید.
دوربین ثبت وقایع خودرو چیست؟
یکی از دوربینهایی که طی سالهای اخیر محبوبیت فراوانی پیدا کردهاند، دوربینهای ثبت وقایع یا دش کم هستند؛ البته این دوربینها ربط چندانی به خود خودرو ندارند و بیشتر به ثبت وقایع و به خصوص تصادفات و سوانح جادهای میپردازند. دوربینهای دش کم انواع و مدلهای مختلفی دارند و معمولا روی داشبورد یا بالای شیشه جلو نصب میشوند.
این دوربینهای کوچک به طور معمول انرژی خود را از خروجی 12 ولت (فندکی خودرو) تأمین می کند و معمولا دادههای آن روی یک کارت SD ذخیره میشوند؛ البته نمونههایی هم وجود دارند که به صورت شارژی بوده و نیازی به برق فندک خودرو ندارند.
انواع دوربین های ثبت وقایع خودرو
طی سالهای گذشته علاقه فراوان شرکتهای خودروسازی و همچنین رانندگان باعث شده تا شرکتهای مختلف برای ساخت مدلهای متنوعی از دوربین های ثبت وقایع اقدام کنند که از جمله آنها میتوان به دوربین پشت آینه، دوربین استوانهای، دوربین آینهای و دوربین پایهدار اشاره کرد.
تفاوت این دوربینها تنها در ابعاد آنها خلاصه نمیشود، بلکه امکانات و کاربردهای آنها نیز با هم تفاوتهای چشمگیری دارد. از همین رو هر شخصی میتواند با توجه به نیاز خود برای خرید یکی از چنین دوربینهایی اقدام کند.
کاربردهای دوربین ثبت وقایع
با توجه به آنچه تا این بخش به آن اشاره کردیم، شاید تصور کنید که پس از خرید یک دوربین ثبت وقایع یا داش کم تنها میتوانید از حوادث و وقایعی که طی مسیر رخ میدهد تصویر برداری کنید. شاید این تصور ذهنی چندان هم اشتباه نباشد، اما بهتر است بدانید این دوربینهای جمعوجور کاربردهای دیگری نیز دارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم:
-
ثبت وقایع در داخل خودرو
با استفاده از این قابلیت و جاگذاری لنز دوربین در داخل خودرو، امکان ضبط تصاویر از داخل کابین نیز فراهم میشود. این قابلیت برای خودروهای مخصوص حمل و نقل عمومی نظیر تاکسیها میتواند کاربرد فراوانی داشته باشد.
-
ارتقا سطح امنیت خودرو
در مواقعی که نسبت به مکان قرارگیری اتومبیل خود احساس امنیت چندانی ندارید، میتوانید از طریق تلفن همراه خود به دوربین اتومبیلتان متصل شده و به راحتی تمامی محیط اطراف را مورد بررسی قرار دهید. علاوهبر این با استفاده از قابلیتهایی همچون پارکینگ مد یا جی سنسور که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد، میتوانید پس از بازگشت مجدد به درون خودرو، تمامی وقایعی که در نبود شما اتفاق افتاده است را مورد بررسی قرار دهید.
-
دوربین دنده عقب خودرو
در برخی از مدلهای دش کم، یک لنز کوچک نیز برای دنده عقب در نظر گرفته شده است و هر زمان که دنده خودرو در حالت عقب قرار بگیرد، این دوربین بهصورت خودکار روشن میشود و فضای پشتی ماشین را بر روی صفحه نمایش برای راننده نمایش میدهد. این قابلیت برای پارک خودروهای تجاری نظیر کامیونتها یا حتی خودروهای شخصی در مکانهایی که پارک کردن سخت به نظر میرسد، بسیار کاربردی است.
-
ثبت خاطرات سفر
طی سفرها و رانندگیهای خارج شهری، اغلب جادهها مناظر بسیار زیبایی دارند؛ به همین دلیل بسیاری از افراد ترجیح میدهند تصاویر آن را برای خود به یادگار ضبط کنند. با خرید دوربین ثبت وقایع خودرو، این امکان در اختیار شما قرار میگیرد و شما بهراحتی میتوانید از تمامی صحنههای اطراف خود در حین سفر تصویربرداری کنید.
قابلیتهای دوربین ثبت وقایع یا دش کم
همانطور که پیشتر نیز به این موضوع اشاره کردیم «دوربینهای ثبت وقایع» یا «دش کم» از ویژگی و امکانات متعددی بر خوردار هستند که هر کدام از آنها میتواند ضمن افزایش کاربردهای این دوربینها، در قیمت آنها نیز بسیار تاثیر گذار باشند. در ادامه به برخی از امکانات و قابلیتهایی که دوربین های ثبت وقایع از آنها برخوردار هستند اشاره کردهایم:
-
جی سنسور (G-Sensor)
سنسور G موجود در دوربینهای ثبت وقایع خودرو، پس از اینکه هرگونه ترمز اضطراری، ضربه غیرمتعارف یا درواقع تصادفی را تشخیص دهند، به طور خودکار عملیات ضبط فیلم را آغاز میکنند. این قابلیت در هنگام تصادفات و یا اتفاقاتی که برای خودرو پارک شده رخ میدهد، بسیار کاربردی خواهد بود. در اغلب دوربینهایی که از این قابلیت برخوردار هستند، فیلم آن دوره زمانی به طور مستقل ذخیره می شود و هرگز به طور خودکار حذف نخواهد شد.
-
وای فای (Wifi)
دوربینهای ثبت وقایع که از قابلیت وای فای برخوردار هستند، به طور معمول از نرمافزارهای اختصاصی بهره میبرند که با اتصال به WiFi میتوانند ویدئو و تصاویر ضبط شده را به گوشی همراه ارسال کنند. در برخی از مدلها با تکیهبر همین ویژگی امکان مشاهده آنلاین تصاویر نیز امکان پذیر شده است.
-
ضبط تصاویر Full HD یا 4K
با توجه به کاربرد اصلی این دوربینها که همان تصویر برداری است، کیفیت تصاویر ضبط شده اهمیت فراوانی دارد. به همین دلیل هنگام خرید باید سعی کنید تا حد امکان به سراغ نمونههایی بروید که از قابلیت ضبط تصاویر، با کیفیت فول اچ دی یا حتی 4K برخوردار هستند تا بتوانید در صورت لزوم تصاویر ضبط شده را با حداکثر کیفیت ممکن مشاهده کنید. در این بین دوربینهای ارزان قیمت یا معمولی از کیفیت ضبط HD برخوردار هستند و نمونههای گرانقیمت از توانایی ضبط تصاویر با کیفیت Full HD یا Ultra HD) 4K) بهره میبرند.
-
پارکینگ مد (Parking Mode)
زمانی که گفته میشود یک دوربین ثبت وقایع از قابلیت «پارکینگ مد» برخوردار است، یعنی زمانی که خودرو در حالت پارک قرار دارد، هر چند دقیقه یکبار اقدام به ضبط ویدیوهای کوتاه میکند. اگر سنسورهای موجود در دوربین در این فاصله حادثه و حرکتی خاصی را احساس نکنند، دوربین فیلم جدید را ضبط و جایگزین فیلم قبلی میکند، اما درصورتی که دوربین حین فیلمبرداری متوجه لرزش و یا حرکتی شود، فیلمبرداری را قطع نکرده و به ضبط تصاویر ادامه میدهد.
-
ذخیره سازی تصاویر
مطمئنا در لیست قابلیتهای یک دوربین ثبت وقایع، اهمیت ذخیره سازی تصاویر کمتر از ضبط آنها نیست؛ از همین رو پشتیبانی از کارت حافظه با ظرفیت بالا، میتواند در صدر لیست ویژگیهای یک «داش کم» خوب قرار گیرد. در نمونههای مدرنتر که قیمت بالاتری هم دارند، امکان ذخیره تصاویر در فضای ابری (Cloud) نیز وجود دارد.
-
جیپیاس (GPS)
در لیست امکانات برخی از دوربینهای ثبت وقایع، عبارت متداولی به نام GPS به چشم میخورد. مزیت داشتن جیپساس ثبت مسیرهای طی شده توسط خودرو بر روی نقشه و نمایش مختصات جغرافیایی خودرو است.
دوربین ثبت وقایع بر روی چه خودرویهایی نصب میشود؟
یکی از بهترین مزیتهای دوربین ثبت وقایع خودرو این است که میتوانید به راحتی در هرگونه اتومبیلی از آن استفاده کنید؛ به عبارت دیگر فرقی ندارند که شما صاحب یک اتومبیل چندین میلیاردی اروپایی هستید یا یک خودروی اقتصادی ایرانیزه، این نوع دوربینها در تمامی مدلهای اتومبیلهای سواری یا حتی تجاری قابل استفاده هستند.
با خرید دوربین ثبت وقایع به راحتی میتوانید ضمن لذت بردن از تصاویر ضبط شده توسط این دوربینها، امنیت اتومبیل خود را تا حد چشمگیری ارتقاء دهید و از تمامی مزایای چنین دوربینهایی بهرهمند شوید.
شاید به کارتان بیاید: اتولایت چیست؟