پدل شیفتر سیستم جدیدی در صنعت خودروسازی است. این آپشن در ابتدا برای خودروهای مسابقهای معرفی شد، اما در حال حاضر در خودروهای لوکس و حتی خودروهای ایرانی نیز قابلنصب است. پدل شیفتر یا همان دنده پشت فرمان در شرایط خاص کنترل بیشتری به راننده میدهد؛ بهعنوان مثال بدون نیاز به جدا کردن دست از فرمان در جادههای پرپیچوخم، ترافیک، مسابقات و جادههای لغزنده، قابلیت تعویض دنده وجود دارد. پدل شیفتر به یک استاندارد در بسیاری از خودروهای اسپرت و لوکس تبدیل شده است؛ خودروهایی از جمله کیا سراتو، مرسدس بنز C کلاس، بی ام و سری 3، میتسوبیشی لنسر و لکسوس IS. در صورتی که از پدل شیفتر درست استفاده شود، هم در مصرف سوخت صرفهجویی میشود و هم عمر گیربکس افزایش مییابد. اگر بهدنبال تجربهای هیجانانگیز، رانندگی راحتتر و ایمینتر هستید، پدلشیفتر این امکان را برای شما فراهم کرده است.
پدل شیفتر چیست و چگونه عمل میکند
پدل شیفتر اهرمی است که کمک میکند راننده کنترل بیشتری روی گیربکس اتوماتیک خودرو داشته باشد؛ یعنی راننده با دو پدالی که معمولا در پشت فرمان تعبیه میشود، میتواند با دقت بیشتر و سریعتر دنده عوض کند. یکی از این دو پدال برای افزایش دنده (Shift up) و دیگری کاهش دنده (Shift Down) بهکار میرود. این تکنولوژی هنگام سبقت یا عبور از پیچ تند این امکان را فراهم میکند که دنده خودرو با سرعتعمل بالاتری تعویض شود.
عملکرد پدل شیفتر
در خودروهای دندهاتوماتیک، گیربکس اتوماتیک، خودکار دندهها را تعویض میکند. با این حال در صورتی که خودرو مجهز به پدل شیفتر باشد، راننده میتواند در شرایطی که پیشتر به آن اشاره کردیم، از این آپشن استفاده کند.
به زبان ساده، بدون اینکه لازم باشد راننده دستان خود را از فرمان جدا کند، با لمس پدالِ پدل شیفتر بهراحتی میتواند دنده را عوض کند که این قابلیت باعث ایمنی بیشتر سرنشینان خودرو میشود.
قبل از ادامه مقاله پیشنهاد میکنیم ویدئو زیر را مشاهده کنید تا بهتر با پدل شیفتر آشنا شوید
اهمیت پدل شیفتر؛ بررسی مزایای آن
پدل شیفتر بهدلایل متعددی در میان علاقهمندان به رانندگی اسپرت و همينطور رانندگی روزمره محبوبیت دارد. از مهمترین مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل بیشتر خودرو
- کاهش مصرف سوخت
- تجربهای متفاوت و هیجانانگیز
- ایمنی بیشتر راننده و سرنشینان خودرو
- افزایش عمر گیربکس
مزایای پدل شیفتر در رانندگی
یکی از دلایل اهمیت پدل شیفتر در خودروسازی، فراهم کردن ایمنی بیشتر در جاده و رانندگی آسانتر و هیجانانگیز است. همانطور که قبلا هم اشاره شد، راننده میتواند فقط با پدال پشت فرمان در لحظههای حساس و بحرانی بهسرعت دندهها را تعویض کند؛ مثل رانندگی در جادههای پرپیچوخم، لغزنده یا سبقت که احتیاج به کنترل بهتر و بیشتر سرعت خودرو دارد.
ایمنی بیشتر سرنشینان
وقتی راننده کنترل بیشتری بر روی خودرو داشته باشد، بهطبع در شرایط خطرناک و مسیرهای صعبالعبور راحتتر رانندگی میکند. در نتیجه کنترل بیشتر خودرو، امنیت بیشتری برای سرنشینان خودرو فراهم میشود. فرض کنید در یک روز برفی در جادهای لغزنده همراه با خانواده در حال رانندگی هستید، اگر بتوانید بهراحتی دندهها را تعویض کنید و از دندههای پایینتر استفاده کنید، خطر لغزش چرخ و تصادف کاهش مییابد و همین یعنی ایمنی بیشتر شما و عزیزان شما.
بهینهسازی و کاهش مصرف سوخت
در صورتی که خودرو مجهز به پدل شیفتر باشد، در هر لحظه دنده متناسب با سرعت و شرایط تغییر میکند؛ در نتیجه کارکرد بهینه موتور خودرو، در مصرف و هزینه سوخت صرفهجویی میشود که همین کاهش مصرف سوخت، آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند. در واقع با همین کارهای بهظاهر کوچک میتوانیم ردپای کمتری از خود روی کره زمین بر جای بگذاریم.
پدل شیفتر، انتخابی اقتصادی
در نتیجه کاهش مصرف سوخت با پدل شیفتر یا همان پدال تعویض دنده، نهتنها در مصرف سوخت صرفهجویی میشود، بلکه عمر قطعات خودرو نیز افزایش مییابد؛ چرا که تعویض پیدرپی دنده موجب استهلاک و کاهش عمر موتور خودرو و دیگر قطعات آن میشود.
چه خودروهای مجهز به تکنولوژی پدل شیفتر هستند
پدل شیفتر در خودروهای اسپرت و مسابقات اتومبیلرانی
در دنیای مسابقات اتومبیلرانی هر ثانیه اهمیت دارد و تعیینکننده برد و باخت در این مسابقات است. یکی از آپشنهایی که موجب میشود راننده بتواند از تمام تواناییهای خود و خودرو استفاده کند و همینطور سرعتعمل و دقت بالایی در تعویض دنده داشته باشد، سیستم پدل شیفتر یا همان فرمان پشت دنده است.
پدل شیفتر در خودروهای لوکس و مدرن
استفاده از پدل شیفتر محدود به خودروهای اسپرت و مسابقهای نمیشود؛ این تکنولوژی در خودروهای لوکس و مدرن نیز بهکار میرود و برای راحتی و همانطور که قبلا نیز اشاره شد، کنترل بیشتر راننده، معرفی شده است. بهعنوان مثال در خودروهای گرانقیمت و مدرن مانند مرسدس بنز یا بی ام و، میتوانید بدون زحمت و دردسر دندهها را تعویض کنید و از رانندگی راحت و ایمن لذت ببرید. در میان همهمه و شلوغیهای زندگی مدرن این ویژگی در ترافیک یا مسافرتهای طولانی و خستهکننده به کمک شما میآید.
انواع پدل شیفتر کدام پدل شیفتر انتخاب درستی برای شما است؟
پدل شیفتر بسته به طراحی و کاربرد خودرو در انواع مختلف عرضه میشود که عملکرد و مکان نصب هر کدام متفاوت است. در این بخش انواع پدل شیفتر بهطور خلاصه بررسی میشود:
-
پدل شیفتر پشت فرمان
رایجترین نوع پدل شیفتر که در خودروهای مدرن و اسپرت استفاده میشود، پدل شیفتر پشت فرمان است. این نوع پدل شیفتر در پشت غربیلک فرمان نصب میشود که راننده بدون نیاز به برداشتن دستان خود از فرمان، میتواند دنده را تغییر دهد. بهدلیل دسترسی آسان و سرعتعمل بالا در میان رانندگان حرفهای و علاقمندان به رانندگی پرسرعت محبوبیت دارد.
-
پدل شیفتر روی ستون فرمان
این نوع پدل شیفتر روی ستون فرمان نصب میشود و معمولا در خودروهای کلاسیک و خاص دیده میشود. راننده با دسترسی به ستون فرمان، دندهها را تعویض میکند. این طراحی زیاد رایج نیست، اما در برخی خودروهای خاص استفاده میشود.
-
پدل شیفتر در کنسول مرکزی
نوع دیگر پدل شیفتر که کمتر رایج است در کنسول مرکزی خودرو تعبیه شده است. این نوع در خودروهایی با گیربکس دستی با نیمهاتوماتیک بهکار میرود و راننده با دست از روی کنسول، دندهها را تغییر میدهد. این طراحی بیشتر در خودروهای استفاده میشود که گیربکس قدیمی دارند یا ترکیبی ار طراحی نوستالژی و مدرن هستند.
استفاده صحیح از پدل شیفتر در روزمره و شرایط خاص
در این بخش قصد داریم نکات مهمی را بررسی کنیم که هنگام استفاده از پدل شیفتر باید در نظر داشت:
- رانندگی روزمره؛ کنترل کامل خودرو
همانطور که در ابتدا توضیح داده شد، از این قابلیت میتوان برای تعویض آسان دنده، بدون نیاز به جدا کردن دست از فرمان استفاده کرد. این تکنولوژی برای شما این امکان را فراهم میکند در شرایط مختلف مانند ترافیک سنگین، رانندگی طولانی، کاهش سرعت در مواجهه با سرعتگیرف توقف قبل از چراغ قرمز بهسرعت دنده را تعویض کنید، بدون اینکه اختلالی در سرعت و عملکرد خودرو ایجاد شود. - شرایط خاص؛ رانندگی در جادههای کوهستانی یا برفی
در شرایط خاص و پرخطر خاص مانند جادههای کوهستانی یا برفی، پدل شیفتر رانندگی را آسانتر و ایمنتر میکند.
آیا نصب پدل شیفتر بر روی خودروهای ایرانی امکانپذیر است؟
بررسی نصب پدل شیفتر روی خودروهای ایرانی
معمولا پدل شیفتر آپشنی لوکس و پیشرفته در خودروهای خارجی شناخته میشود؛ اما شاید برای رانندگان ایرانی سوال پیش بیاید که آیا نصب پدل شیفتر در خودروهای ایرانی امکانپذیر است یا خیر! با رعایت چندین شرط و نکته امکان نصب پدل شیفتر بر روی خودروهای ایرانی وجود دارد.
اگر خودروی شما گیربکس دستی داشته باشد، نصب پدل شیفتر کمی پیچیده و متفاوت خواهد بود؛ حتی شاید احتیاج به تغییرات اساسی در سیستم گیربکس باشد.
معرفی خودروهای ایرانی با قابلیت نصب پدل شیفتر
پدل شیفتر در خودروهای دنده اتوماتیک مثل دنا پلاس اتوماتیک، پژو 207 اتوماتیک و تارا اتوماتیک قابلیت نصب دارد، اما مستلزم رعایت شروط و اصول خاصی است.
نکات نصب پدل شیفتر بر روی خودروهای داخلی
- انتخاب تجهیزات مناسب: پدل شیفتر باید با گیربکس و سیستم الکترونیکی خودرو سازگار باشد تا از بروز مشکلات فنی جلوگیری شود.
- نصب توسط متخصصین:برای نصب پدل شیفتر باید به مراکز معتبر و تخصصی مراجعه کنید تا توسط افراد متخصص با دانش فنی و تجربه کافی انجام شود؛ زیرا هرگونه اشتباه و کوتاهی منجر به بروز خرابی در سیستم گیربکس یا آسیب به خودرو میشود.
- تنظیمات نرمافزاری: بعد از اینکه پدل شیفتر نصب شد، باید سیستم نرمافزار خودرو تنظیم شود؛ یعنی هماهنگی گیربکس خودرو با پدل شیفتر و همینطور تنظیمات ECU یا همان واحد کنترل الکترونیکی تا از عملکرد درست و بدوننقض پدل شیفتر اطمینان حاصل شود.
- آزمایش عملکرد: بعد از نصب پدل شیفتر و تنظیمات نرمافزاری، عملکرد پدل شیفتر در شرایط مختلف آزمایش میشود تا از عملکرد صحیح آن اطمینان لازم حاصل شود.
مزایا و معایب پدل شیفتر
بررسی مزایای پدل شیفتر
همانطور که قبلا توضیح دادیم، پدل شیفتر مزایای بسیاری دارد و تجربهای بهیادماندنی برای رانندگان بهجا میگذارد. در این بخش قصد داریم بهطور خلاصه به مزایای تکنولوژی پدل شیفتر بپردازیم:
- سرعت تعویض دنده: شاید بتوان گفت سرعت عمل بالا در تعویض دنده در شرایطی که گفته شد، از بزرگترین مزایای پدل شیفتر محسوب میشود.
- کنترل بهتر خودرو: کنترل دنده و سرعت خودرو بهمنزله کنترل بیشتر بر روی خودرو است که این تکنولوژی در شرایط خاص و جادههای خطرناک آپشن مهمی تلقی میشود.
- کاهش مصرف سوخت: کاهش مصرف سوخت مزایای بسیاری در پی دارد؛ از جمله کاهش هزینه، عملکرد بهینه موتور خودرو و حفظ محیط زیست.
- افزایش عمر گیربکس: اگر از پدل شیفتر درست استفاده شود، فشار کمتری به گیربکس وارد میشود و روند استهلاک آن به تاخیر میفتد؛ در نتیجه هزینههای تعمیرات و نگهداری خودرو نیز کاهش مییابد.
برای بهرهمندی از مزایای پدل شیفتر و استفاده صحیح و آگاهانه از این تکنولوژی ضرورت دارد. در این بخش به چند نکته مهم در این خصوص اشاره میشود:
- آشنایی کامل: قبل از استفاده دفترچه راهنما را مطالعه کنید یا از متخصصین مشاوره بگیرید تا با عملکرد پدل شیفتر آشنا شوید.
- استفاده بهموقع: استفاده نادرست و مکرر به گیربکس خودرو آسیب زده و هزینههای گزاف در پی دارد. بنابراین بهتر است فقط در مواقع ضروری استفاده شود..
- مراقبت و نگهداری منظم: تعویض منظم روغن گیربکس و چکآپ دورهای به افزایش طول عمر قطعات خودرو کمک میکند.
بررسی معایب و محدودیتهای پدل شیفتر
پدل شیفتر هم مانند هر تکنولوژی دیگر همراه با معایبی است که باید بدانیم:
- افزایش استهلاک گیربکس با استفاده نادرست: استفاده نادرست از پدل شیفتر از عمر مفید گیربکس میکاهد؛ مانند استفاده مکرر و بیرویه از پدل شیفتر در مواقعی که نیاز به تغییر دنده نیست و فشار زیادی به گیربکس وارد میکند.
- هزینه نصب و نگهداری: نصب پدل شیفتر بر روی خودروهایی که از همان ابتدا مجهز به این تکنولوژی نیستند، میتواند منجر به تحمیل هزینههای گزاف نصف، نگهداری و تعمیرات برای مالک خودرو شود.
- پیچیدگی: یادگیری پدل شیفتر برای رانندههایی که به رانندگی با گیربکس دستی یا حتی اتوماتیک عادت دارند، کمی زمانبر است و احتیاج به تمرین و تجربه دارد و ممکن است برای بعضی از رانندگان بهمرور جذابیتهای اولیه خود را از دست بدهد.
- افزایش دمای گیربکس: استفاده نادرست از پدل شیفتر با افزایش دمای گیربکس رابطه تنگاتنگی دارد؛ بهویژه زمانی که گیربکس پیدرپی در حال تغییر دنده باشد. تغییر دنده زیاد و مداوم منجر به خرابی گیربکس میشود که برای حل این مشکل تعویض روغن گیربکس و نگهداری از ضروریات آن محسوب میشود
جمعبندی: ضرورت تجهیز خودرو به پدل شیفتر
در صنعت خودروسازی ابتدا پدل شیفتر بهمنظور یک آپشن نوآورانه در خودروهای مسابقهای معرفی شد؛ اما با گذشت زمان به خودروهای لوکس و مدرن اضافه شد تا در شرایط خاص برای رانندگان تجربه جدیدی رقم بزند؛ شرایطی مانند رانندگی در مسافتهای طولانی، هنگام سبقت، توقف پشت چراغ قرمز، رانندگی اسپرت، عبور از جادههای پر پیچوخم و لغزنده و موارد دیگر.
رانندگی با خودروی مجهز به پدل شیفتر نهتنها هیجانانگیز و آسانتر بوده، بلکه در بهبود عملکرد خودرو تاثیر بسیاری دارد. منظور از بهبود عملکرد خودرو کاهش مصرف سوخت، افزایش عمر گیربکس و کاهش استهلاک قطعات است.
اما استفاده نادرست و بیرویه از آن نتیجه عکس داده و موجب استهلاک زودهنگام گیربکس و هزینههای گزاف میشود. استفاده صحیح آن نیازمند آگاهی و تجربه کافی است. بنابراین بعد از نصب پدل شیفتر، دفترچه راهنما را مطالعه کنید و یا با متخصصین مشورت کنید تا از نحوه استفاده درست آن اطمینان حاصل کنید.