همه چیز درباره سنسور باران: عملکرد، مزایا و نکات مهم

سنسور باران چیست؟
آنچه خواهید خواند

فناوری هوشمند سنسور باران با استفاده از مادون قرمز، میزان رطوبت شیشه خودرو را تشخیص می‌دهد و در صورت برف یا بارندگی، متناسب با شدت برف و باران، برف‌پاک‌کن را به‌طور خودکار فعال می‌کند و احتیاجی به تنظیم دستی برف‌باک‌کن نیست. با وجود این سیستم، بیشتر توجه و تمرکز راننده به جاده و رانندگی معطوف می‌شود. در نتیجه رانندگی به‌مراتب آسان‌تر و ایمن‌تر می‌شود و در روزهایی که آب‌هوا نامساعد است، این سنسورها خطرات و تصادفات جاده را تا حد زیادی کاهش می‌دهند. به زبان ساده، سنسور باران یک قطعه کوچک اما بسیار کارآمد است که هنگام برف و باران به‌طور خودکار برف‌پاک‌کن‌ خودرو را روشن می‌کند تا راننده با تمرکز و دقت بیشتری رانندگی کند؛ در نتیجه میزان حواس‌پرتی و استرس راننده تا حد زیادی کم می‌شود.

سنسور باران چیست؟

آیا تابه‌حال تجربه رانندگی در روزهای بارانی یا برفی و هوای تاریک را داشته‌اید؟ طوری که شدت برف و باران به‌قدری زیاد بوده که تمام مدت با استرس و نگرانی رانندگی کرده‌اید، چون دیدتان به جاده کاهش یافته و نگران خطرات جاده و احتمال تصادف بوده‌اید. در این مواقع راننده باید با دقت و تمرکز بیشتری رانندگی کند و هرچه بیشتر مشغول تنظیم برف‌پاک‌کن یا چراغ‌های خودرو شود، احتمال بروز خطر و حوادث جاده  بیشتر می‌شود. تکنولوژی‌های پیشرفته سنسور باران و سنسور نور در این شرایط سخت، رانندگی را ایمن‌تر و آسان‌تر می‌کنند.

برای آشنایی بیشتر با ظاهر و عملکرد سنسور باران، پیشنهاد می‌کنیم ویدئو زیر را مشاهده کنید

مکانیزم سنسور باران

این سیستم با امواج مادون قرمز کار می‌کند؛ در واقع امواج مادون قرمز به شیشه جلوی خودرو ارسال و سپس‌ بازتاب می‌شود. سیستم سنسور باران، میزان بازتاب امواج را اندازه‌گیری کرده و متناسب با آن سرعت برف‌پاک‌کن را خودکار تنظیم می‌کند. در صورتی که شیشه خشک باشد، این امواج کامل به سنسور باز می‌گردد، اما در صورت مرطوب بودن، بخش از امواج جذب شده و بخش دیگر منعکس می‌شود و متعاقبا برف‌پاک‌کن فعال می‌شود.

سرعت برف‌پا‌ک‌کن با توجه به شدت رطوبت و امواج دریافتی تغییر می‌کند؛ هرچه بارندگی شدیدتر باشد، برف‌پاک‌کن با سرعت بیشتری کار می‌کند و هرچه میزان رطوبت و بارندگی کمتر باشد، سرعت برف‌پاک‌کن کمتر می‌شود.

مزایای سنسور باران

  • زمانی که برف‌پاک‌کن به‌موقع و با سرعتی متناسب با شدت بارندگی فعال می‌شود، دید راننده به جاده حفظ شده و همین بهبود دید راننده موجب کاهش استرس در شرایط جوی نامساعد می‌شود.
  • با تنظیم سرعت برف‌پاک‌کن و این سنسور هوشمند، راننده هیچ گونه نگرانی بابت تنظیم سرعت برف‌پاک‌کن نخواهد داشت و همین یعنی کاهش فشار روانی در کل مسیر رانندگی.

انواع سنسور باران

با پیشرفت تکنولوژی انواع مختلف سنسور در صنعت خودروسازی عرضه شده است که هر کدام از سنسورها ویژگی‌هایی دارند که آن‌ها را با دیگری متمایز می‌کند. با شناخت انواع سنسور و در نظر گرفتن نیازها و اولویت‌های خود بهتر می‌توانید در این خصوص تصمیم‌گیری کنید و متناسب با شرایط‌تان انتخاب بهتری داشته باشید.

سنسور مادون قرمز

یکی از رایج‌ترین سنسورهای باران، سنسور مادون قرمز بوده و همانطور که اشاره کردیم، این سیستم امواج مادون قرمز را به شیشه جلوی خودرو ارسال می‌کند تا میزان رطوبت شیشه را بسنجد. در نهایت بعد از دریافت امواج ارسالی، در صورت نیاز، برف‌پاک‌کن خودرو به‌طور خودکار فعال می‌شود. به‌دلیل سرعت و دقت بالای واکنش، در بسیاری از خودروهای لوکس و پیشرفته استفاده می‌شود.

سنسور اولتراسونیک

سنسور اولتراسونیک با امواج صوتی کار می‌کند؛ یعنی امواج صوتی به شیشه خودرو ارسال شده و بازتاب و میزان امواج دریافتی اندازه‌گیری می‌شود. دریافت امواج دریافتی بسته به رطوبت و قطرات برف و باران متغیر است و همین مسئله فاکتور تعیین‌کننده در فعال شدن برف‌پاک‌کن خودرو  و سرعت آن است.

سنسور اولتراسونیک حساسیت کمتری به نور دارد؛ بنابراین میزان روشنایی محیط خللی در عملکرد آن وارد نمی‌کند و حتی می‌توان گفت به‌نسبت عملکرد بهتری دارد.

سنسور ترکیبی

در سنسور ترکیبی هر دو تکنولوژی مادون قرمز و اولتراسونیک به‌کار رفته و همین دلیل اصلی عملکرد بهتر آن است‌؛ به‌طبع دقت و سرعت بالاتری در تشخیص رطوبت دارد.

مکانیزم عمل سنسور باران

 کدام سنسور انتخاب بهتری است؟

تا اینجا با انواع سنسور آشنا شدیم‌. دیدیم هر سنسور نقاط ضعف و مثبت خاص خود را دارد. سنسور مادون قرمز نسبت به تغییرات کوچک حساس بوده و دقت و سرعت بالایی دارد. در مقابل سنسور اولتراسونیک به‌دلیل عملکرد بهتر در شرایط نوری متغیر، برای مناطقی که تغییرات نور محیطی زیاد است، انتخاب بهتری محسوب می‌شوند.

مزایا و معایب انواع سنسور باران 

گفتیم سنسور مادون قرمز دقت بالاتری دارد و نسبت به رطوبت حساسیت بیشتری نشان می‌دهد. اما در صورتی که شیشه خودرو کثیف باشد، سنسورهای مادون قرمز دچار مشکل می‌شوند و به‌خوبی عمل نمی‌کنند. از سوی دیگر، سنسورهای اولتراسونیک در محیط‌های مختلف با ميزان نور متغیر عملکرد بهتری دارند؛ یعنی تغییر در کیفیت نور، تاثیری در عملکرد آن نخواهد داشت. اما این سنسور حساسیت کمتری به رطوبت دارند که همین موجب دقت کمتر آن در تشخیص درست میزان رطوبت می‌شود.

در سنسور ترکیبی از هر دو تکنولوژی استفاده شده؛ در نتيجه اين سنسور، ترکیبی از مزایا و نقاط قوت هر دو سنسور مادون قرمز و اولتراسونیک بوده؛ و این به معنی دقت، سرعت و عملکرد بهتر آن است، اما معمولا گران‌تر بوده و به مراقبت بیشتری احتیاج دارد.

در نهایت خریدار باید با توجه به نیاز، اولویت‌ و شرایط آب‌هوایی محل زندگی خود تصمیم بگیرید که کدام سنسور انتخاب بهتر و مناسب‌تری است.

محل نصب سنسور باران

سنسور باران معمولاً در بالای شیشه جلو و در نزدیکی آینه وسط خودرو نصب می‌شود. چون به سطح شیشه دید مستقیم وجود دارد، بهترین مکان برای نصب سنسور است. دلیل دیگر آن حفظ سنسور از هرگونه آلودگی، گرد و غبار یا حتی برف انباشته شده است و در هر آب‌وهوا و شرایط جوی نامناسب درست و دقیق عمل می‌کند. به‌طور کلی، مکان نصب سنسور با توجه به دو عاملِ دید کافی و دوری از آسیب و آلودگی انتخاب می‌شود.

محل نصب سنسور باران

محل نصب سنسور باران و نور نه‌تنها روی دقت این سنسورها تأثیر می‌گذارد، بلکه روی عملکرد کلی آنها نیز تاثیر می‌گذارد. نصب نادرست سنسور باران در محلی که مستعد آلودگی یا آب باشد، موجب اخلال در عملکرد سنسور می‌شود؛  یعنی سنسور به‌درستی کار نمی‌کند یا اشتباهاً برف‌پاک‌کن‌ها فعال می‌شوند. اگر سنسور نور نیز در محل نامناسب نصب شود، چراغ‌های خودرو به‌موقع فعال نمی‌شوند؛ یعنی زمانی که نور کم است، چراغ‌ها فعال نشده و برعکس؛ در نور کافی، سنسورها فعال می‌شوند.

بنابراین به‌منظور پیشگیری از این مشکلات احتمالی توصیه می‌شود به‌ پاکیزگی سنسورها توجه کنید. آلودگی‌، گرد و غبار و حتی برچسب‌های روی شیشه می‌توانند عملکرد سنسور را تحت تاثیر قرار دهند. پس همیشه از تمیز بودن شیشه جلو و اطراف سنسورها اطمینان حاصل کنید تا از قابلیت‌های آن نهایت استفاده را ببرید و با امنیت خاطر رانندگی کنید.

 مزایای سنسورهای باران

ایمنی بیشتر: آیا تا به حال تجربه رانندگی طولانی و خسته‌کننده در شبی بارانی را داشته‌اید؟ احتمالا دائما حواستان به برف‌پاک‌کن و تنظیم شدت آن بوده و در عین حال تلاش می‌کردید با دقت تمام نگاه‌تان به جاده باشد تا ایمنی شما و عزیزان‌تان به خطر نیفتد. سنسور باران و نور در این مواقع کمک بزرگی هستند و در صورتی که خودروی شما به این تکنولوژی‌های پیشرفته مجهز باشد، می‌توانید با ایمنی و راحتی بیشتر رانندگی کنید. به‌علاوه در شب و جاده‌های کم‌نور یا تاریک، سنسورهای نور به‌طور خودکار چراغ‌های خودرو را روشن می‌کنند. پس یکی از مهم‌ترین مزایای سنسورهای باران و نور، ایمنی بیشتر راننده و سرنشینان خودرو است.

کاهش حواس‌پرتی راننده: کوچک‌ترین غفلت و حواس‌پرتی در رانندگی می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری به بار آورد. اینجاست که سنسورهای باران و نور با تنظیم خودکار برف‌پاک‌کن و روشن کردن خودکار چراغ‌های خودرو، تجربه‌ای دلپذیر و ایمن برای شما فراهم می‌کنند.

کاهش استهلاک برف‌پاک‌کن: زمانی که از برف‌پاک‌کن درست و به‌موقع استفاده شود، مانند هر قطعه دیگر، عمر آن بیشتر شده و می‌توانید برای مدت بیشتری استفاده کنید. بنابراین احتیاجی به تعویض مکرر و هزینه‌های بی‌مورد نیست.

نگهداری و مراقبت از سنسورها: نصب صحیح سنسورهای باران و نور، نگهداری و مراقبت از آن‌ها مانند تمیز نگه داشتن شیشه جلو و بررسی دوره‌ای عملکرد سنسورها اهمیت بسیار زیادی دارد. برای جلوگیری از مشکلات احتمالی همیشه با شوینده مناسب شیشه جلوی خودرو را تمیز کنید. در بررسی دوره‌ای از سالم بودن اتصال‌های الکتریکی سنسور، عدم ایراد در سیم‌کشی اطمینان حاصل کنید و عملکرد سنسورها را در شرایط مختلف جوی و نور بسنجید. در صورت بروز هرگونه مشکل، به یک تعمیرگاه معتبر و تکنسین حرفه‌ای و متخصص مراجعه کنید.

به‌عنوان مثال عدم تشخیص قطرات باران یکی از مشکلات رایج سنسور باران بوده که این مشکل می‌تواند ریشه در تمیز نبودن سنسور، نصب نادرست یا خرابی در سیستم الکترونیکی خودرو داشته باشد. گاهی کالیبراسیون مجدد سنسور یا تعویض تنها راه برای حل مشکل است.

سنسور نور نیز ممکن است با مشکلاتی مواجه شود؛ مانند روشن نشدن چراغ‌های خودرو در شب و یا روشن شدن چراغ‌ها زمانی که نور کافی است. این مشکلات معمولا ناشی از خرابی سنسور، اتصالات الکتریکی یا تنظیمات نادرست سیستم است. در نهایت، نگهداری درست و رسیدگی به‌موقع، عمر مفید سنسورها را افزایش می‌دهد و می‌توانید از عملکرد بهینه سنسورهای باران و نور خودروی خود سال‌ها بهره‌مند شوید.

دسته تنظیم سنسور باران

خودروهای مجهز به سنسور باران

در بازار خودروی ایران، تعداد زیادی از خودروهای داخلی به سنسورهای باران و نور مجهز هستند که این ویژگی‌ها ایمنی و راحتی بیشتری فراهم می‌کنند.  دنا پلاس، تارا، شاهین و مدل‌های چینی چری تیگو 7 و آریزو 5 و خودروهایی مثل کیا سراتو، سورنتو و… یا انواع بنز و بی ام و های فول آپشن به این سنسورها مجهز هستند. 

در نهایت

در این مقاله به معرفی انواع سنسور باران و نور، معایب و مزایای آن‌ها پرداختیم. اهمیت نصب صحیح، نگهداری و چکاپ دوره‌ای نیز بررسی شد. قابلیت‌های ارائه‌شده توسط این سنسورها شرایطی را فراهم می‌کند که احتمال بروز حوادث رانندگی در شرایط جوی نامساعد به حداقل می‌رسد. با نصب این سنسورها احتیاجی به فعال و تنظیم دستی برف‌پاک‌کن‌ و همينطور روشن و خاموش کردن چراغ‌های خودرو نیست؛ چرا که این سنسورها در زمان مناسب بدون دخالت شما این کارها را انجام می‌دهند تا راننده با دقت و تمرکز بیشتری رانندگی کند، در نتیجه ایمنی راننده و سرنشینان خودرو بیشتر می‌شود.

آنچه خواهید خواند
0 0 رای ها
امتیاز

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها