دیلایت چیست و چه کاربردی دارد؟

دیلایت
آنچه خواهید خواند

دی لایت چیست ، چراغ روشنایی در روز یا DRL درواقع نوعی سیستم هشداردهنده خودرو به حساب می‌آید که علاوه‌بر زیبایی، از کاربردهای دیگری نیز برخوردار است. مطمئنا شما هم در سطح شهر خودروهایی همچون دنا پلاس، چانگان CS35، هیوندای سانتافه، رنو کولئوس و… را دیده‌اید که در طول روز با چراغ‌هایی روشن در حال رفت و آمد هستند.

شاید در نگاه اول روشن بودن این چراغ‌ها یک اشتباه سهوی به نظر برسد یا حتی از نظر برخی افراد این کار تنها با هدف خودنمایی صاحب خودرو انجام شده باشد، اما بهتر است بدانید که چراغ‌های دیلایت به طور خودکار با روشن شدن خودرو فعال شده و هدف اصلی‌شان نیز جلب توجه عابرین پیاده، دوچرخه سواران و به طور کلی سایر افراد حاضر در جاده است.

تاریخچه استفاده از دیلایت یا چراغ روشنایی در روز، به سال‌ها قبل باز می‌گردد؛ این نوع چراغ‌ها اولین بار در سال ۱۹۷۰ میلادی و در کشورهایی مانند نروژ و کانادا که هوای برفی و مه‌آلود بیشتری در مقایسه با سایر کشورها دارند، مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از دیلایت در آن دوران باعث می‌شد تا خودروها در روزهای مه‌آلود، بارانی و یا برفی راحت‌تر تشخیص داده شوند؛ بنابراین احتمال برخورد آن‌ها با عابران پیاده و یا سایر خودروهای موجود در مسیر کاهش پیدا می‌کرد.

به کارگیری تکنولوژی دیلایت یا Daytime Runing Light)DLR) در کشور آمریکا طی دهه ۹۰ میلادی آغاز شد. بعدها و بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ توسط موسسه بیمه و ایمنی بزرگراه‌های ایالات متحده (IIHS) انجام پذیرفت، کارشناسان پس از بررسی نرخ تصادفات و تجزیه تحلیل داده‌های حاصل از این پژوهش متوجه شدند که میزان تصادف خودروها با عابرین پیاده و دوچرخه‌سوارها در طول روز رو به افزایش نهاده است؛ بنابراین از آن تاریخ به بعد استفاده از تکنولوژی دیلایت به یک استاندارد پیش‌فرض در خودروهای ساخت آمریکا و مدل‌های وارداتی به این کشور تبدیل شد و نهایتا هم حالتی اجباری پیدا کرد. این در حالی است که آمریکا در مقایسه با کشورهای حوزه اسکاندیناوی و یا کانادا از روزهای آفتابی بسیار بیشتری برخوردار است.

دیلایت (Daylight) چیست؟

دی لایت

همان طور که اشاره شد واژه دی‌لایت‌ به یک نوع آپشن تزیینی – ایمنی در اتومبیل‌ها اتلاق می‌شود که در دسته‌ چراغ‌های خودرو جای گرفته و معمولا به صورت مجموعه‌ای از لامپ‌های Light Emitting Diode) LED )کوچک در نمای جلو نصب می‌شوند. این چراغ‌ها پس از روشن شدن پیشرانه به طور خودکار در مدار قرار گرفته و شروع به ساطع کردن نور سفید نسبتا درخشانی از خود خواهند کرد.

شایان ذکر است که چراغ‌های دیلایت فابریک را نمی‌توان به صورت دستی روشن یا خاموش کرد؛ چرا که هم مصرف انرژی آن‌ها به خصوص در نمونه‌های LED بسیار پایین است و هم از طرف دیگر این چراغ‌ها صرفا هنگام روشن بودن پیشرانه در مدار قرار می‌گیرند، بنابراین فشار چندانی به باتری خودرو وارد نخواهند کرد.

انواع چراغ‌های روشنایی در روز یا دیلایت کدام است؟

اگرچه تاکنون دیلایت‌ خودروها به صورت رسمی به انواع خاصی تقسیم‌بندی نشده‌ است، اما از جهتی می‌توان آن‌ها را به دو نوع استاندارد کارخانه‌ای و دی‌لایت‌های افترمارکت (غیرفابریک) موجود در بازار دسته‌بندی کرد. در ادامه با آپشن کار همراه باشید تا بیش از پیش با اآپشن دی لایت آشنا شوید:

  • دیلایت فابریک

چراغ‌های روشنایی در روز که کارخانه‌های سازنده اتومبیل به صورت استاندارد روی محصولات خود نصب می‌کنند، معمولا به صورت یک نوار نسبتا باریک که درون آن چندین چراغ ال ای دی کوچک جاسازی شده است، طراحی می‌شوند. این‌گونه دیلایت‌ها عمدتا درون چراغ‌های جلو و یا در بخش‌های جانبی سپر و اطراف قاب مه‌شکن جاسازی می‌شوند.

در گذشته این آپشن تنها دورن خودروهای نسبتا لوکس و گران قیمت مشاهده می‌‌شد، اما در حال حاضر حتی در خودروهای ایرانیزه‌ای نظیر پژو 207 یا دنا پلاس نیز به چشم می‌‌خورد.

  • دیلایت غیر فابریک

در بازار کشور ما خودروهای محبوبی همچون پژو پارس، برلیانس H320، رنو ساندرو، سانگ یانگ H30 کراس، سوزوکی ویتارا و… نیز وجود دارند که به طور استاندارد فاقد دیلایت هستند؛ به همین دلیل مالکین چنین خودروهایی برای برخورداری از چراغ روز یا Daylight می‌توانند با مراجعه به فروشگاه اینترنتی آپشن کار برای برخورداری از این آپشن اقدام کنند.

دیلایت‌های غیرفابریک موجود در بازار، معمولا بر حسب جنس بدنه و یا شکل ظاهری چراغ‌ها در انواع مختلفی دسته‌بندی شده و با اسامی متنوعی شناخته می‌شوند که از میان آن‌ها می‌توان به مواردی زیر اشاره کرد:

  • دیلایت کریستالی
  • دیلایت ژله‌ای
  • دیلایت فلکسیبل
  • دیلایت گرد
  • دیلایت خطی
  • دیلایت مربعی
  • و…

ضد آب بودن و مقاومت کافی در برابر ضربه یا حرارت نیز از جمله ویژگی‌های مهم برای یک چراغ دیلایت باکیفیت، به ویژه در انواع افترمارکت به شمار می‌رود. درخشندگی نور چراغ دیلایت نیز باید به گونه‌ای باشد که بتواند در طول روز توجه عابرین پیاده، دوچرخه‌سواران، موتورسیکلت‌سواران و یا رانندگان خودروهای مقابل را به سوی خود جلب کند تا بدین وسیله میزان هوشیاری آن‌ها را نسبت به حضور خودرو در سر راهشان بالا برده و احتمال تصادف را کاهش دهد.

ناگفته نماند که چراغ‌های LED از لحاظ قرارگیری روی بورد الکترونیکی نیز به دو گونه SMD و COB تقسیم‌بندی می‌شوند؛ بنابراین ممکن است هنگام خرید دیلایت با این دو واژه نیز روبرو شوید. در شرح این دو فناوری باید به اطلاع برسانیم که در مدل‌های COB، قسمت‌های گوناگون LED نظیر مدار، لایه فلوئورسنت، سیم‌های ارتباطی و…، همگی در مدار چاپی به صورت مجتمع ساخته و قرار داده می‌شوند؛ اما در نمونه‌های SMD هر یک از اجزا به صورت پیش‌ساخته به مدار لحیم می‌شوند.

در توضیح تفاوت این دو مدل از چراغ دیلایت، باید به این نکته را نیز اضافه کنیم که ال ای دی SMD دارای پخش نور گسترده‌ای هستند، اما از انواع COB تنها در مواردی استفاده می‌شود که نیاز به نور متمرکز باشد.

مزایا و معایب دیلایت دنا پلاس

آپشن دی لایت چیست

  • مزایای دیلایت

همان‌طور که پیش‌تر توضیح داده شد چراغ‌های DRL به منظور تشخیص آسان‌تر خودرو در روزهای مه‌آلود، برفی و به کل در تمام ساعات روز که چراغ‌های اصلی خودرو خاموش هستند، به کار گرفته می‌شوند تا بدین ترتیب احتمال وقوع تصادفات کاهش یابد؛ بنابراین بزرگترین مزیت چراغ‌های دیلایت را می‌توان همین کاهش احتمال تصادف خودرو با عابرین پیاده، دوچرخه‌سواران و سایر افراد حاضر در مسیرهای عبور و مرور تلقی کرد؛ لذا از این حیث می‌توان دی‌لایت را یک آپشن‌ ایمنی (و نه صرفا رفاهی) به حساب آورد که حتی ممکن است از تصادفات منجر به فوت نیز جلوگیری کند.

همچنین علاوه بر جنبه‎های ایمنی، به‌کارگیری چراغ‌های روشنایی در روز (دیلایت) موجب زیباتر جلوه کردن نمای ظاهری خودرو خواهد شد و بر ارتقای جذابیت بصری آن تاثیر بسزایی دارند؛ در نتیجه خودروهای مجهز به دیلایت زیباتر از اتومبیل‌های فاقد این آپشن به نظر خواهند رسید. از سوی دیگر در یک پژوهش که در کشور انگلیس انجام شده است، محققان به این نکته پی بردند که استفاده از دیلایت به جای چراغ‌های اصلی یا مه‌شکن می‌تواند باعث صرفه‌جویی در میزان سوخت مصرفی اتومبیل شود.

  • معایب دیلایت

به طور کل نمی‌توان عیب خاصی را به این‌گونه چراغ‌ها نسبت داد؛ زیرا مصرف انرژی آن‌ها بسیار پایین است و ضرر خاصی به سیستم برق اتومبیل وارد نمی‌آورند. با این حال درخشندگی بیش از حد نور سفید ساطع شده از برخی چراغ‌های دیلایت ممکن است در پاره‌ای موارد موجب آزار رسیدن به چشمان عابران و رانندگان در طول شب شده و دید آن‌ها را تا حدودی مختل سازد.

دیلایت ها روی چه خودروهایی قابل نصب هستند؟

چراغ دی لایت دنا پلاس

امروزه تقریبا تمامی خودروها با هر سطح تکنولوژی دارای قابلیت نصب دیلایت هستند؛ چرا که انواع و اقسام دی‌لایت‌های اورجینال و افترمارکت در فروشگاه اینترنتی آپشن کار برای اتومبیل‌های مختلف در دسترس بوده و به راحتی در مکآن‌های مورد نظر نصب خواهند شد.

متاسفانه بسیاری از خودروهای تولید داخل از این آپشن‌ کاربردی بی‌بهره‌اند؛ بنابراین اگر شما هم مالک یک خودرو تولید داخل نظیر تندر ۹۰، پژو پارس، سمند، پراید، پژو ۲۰۶، پژو 405 و نیز برخی خودروهای وارداتی فاقد دیلایت هستید، می‌توانید جهت خرید دیلایت مورد نظر و مناسب اتومبیل‌تان همین الان به وبسایت آپشن کار مراجعه کنید تا مناسب‌ترین چراغ روشنایی روز با مناسب‌ترین قیمت به شما پیشنهاد شود.

آنچه خواهید خواند
جدیدترین مقالات
0 0 رای ها
امتیاز
اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها