هدلایت چیست و چه کاربردی دارد؟

هدلایت
آنچه خواهید خواند

هدلایت (Headlight) واژه‌ای انگلیسی است که در اغلب کشورهای جهان به مجموعه چراغ‌های جلویی خودروها اطلاق می‌شود. با این حال در کشور ما از نسل جدید لامپ‌های خودرو که به واسطه فناوری LED ساخته می‌شوند، با عنوان هدلایت نام برده می‌شود. شایان ذکر است به خدمت گرفتن فناوری LED در تولید لامپ‌های خودرو اولین‌بار از سال ۲۰۰۴ میلادی آغاز شد؛ البته نخستین خودرویی که به صورت استاندارد از لامپ‌های نورپایین ال ای دی در چراغ‌های جلو خود بهره گرفت، لکسوس ال اس ۶۰۰ اچ بود؛ البته در ساخت چراغ‌های نور بالای این خودرو همچنان از تکنولوژی قدیمی هالوژن استفاده شده است و درواقع سیستم روشنایی این خودرو به‌طور کامل از ال ای دی بهره نمی‌برد.

در سال ۲۰۰۷ آئودی R8 نخستین خودرویی بود که به صورت استاندارد تمام لامپ‌های چراغ‌های جلوی آن را انواع هدلایت LED تشکیل می‌دادند؛ این مدل هدلایت‌ها توسط شرکت Al Automotive Lighting تولید شده بود. پس از آن نیز رفته‌رفته استفاده از چراغ‌های ال ای دی در تمام جنبه‌های زندگی به‌ویژه صنعت خودرو گسترش یافت تا جایی که امروزه سیستم روشنایی بسیاری از خودروهای روز دنیا از لامپ‌های هدلایت ال ای دی بهره‌ می‌برند.

هدلایت

هدلایت چیست؟

پیش از تعریف هدلایت باید به عرض برسانیم که سیستم نوردهی خودروها به‌طورکلی به سه گونه HID، HALOGEN و LED دسته‌بندی می‌شود. دو نوع اول یعنی چراغ‌های اچ آی دی (زنون) و هالوژن به وسیله ترکیب نیروی الکتریسیته و گازهای یونیزه شونده، نور مورد نیاز اتومبیل و راننده را تأمین می‌کنند.

گونه سوم یعنی لامپ‌های LED که جدیدترین نوع لامپ‌های خودرو به شمار می‌آیند، جهت تولید نور نیازی به گاز ندارند، بلکه از طریق عبور جریان برق از یک قطعه نیمه‌رسانا و تحریک الکترون‌ها جهت پیوستن به مدارات اتمی جانبی، نور ایجاد خواهند کرد.

در این روش الکترون‌های تهییج‌شده، انرژی دریافتی خود را به صورت نور تخلیه می‌کنند. به این واکنش فرایند الکترولومینانس گفته می‌شود که نخستین بار در سال ۱۹۰۷ میلادی توسط یک پژوهشگر انگلیسی به نام «هنری جوزف راند» کشف شد. مدت‌ها بعد و در سال ۱۹۲۷ یک مخترع روسی به نام «اولگ لوزف» اولین لامپ ال ای دی را ابداع کرد.

انواع هدلایت

به‌طورکلی می‌توان هدلایت‌ها را بر اساس مواردی همچون نوع پایه لامپ، نوع چیپ، نوع فن، تعداد اضلاع نوردهی و نوع درایور به انواع مختلفی دسته‌بندی کرد که در ادامه به صورت مختصر به توضیح هر کدام از این موارد خواهیم پرداخت:

دسته‌بندی هدلایت بر اساس نوع پایه لامپ

پایه لامپ درواقع همان کانکتور و سوکت لامپ است که برای هر ماشین و بسته به نوع کاربرد لامپ به عنوان نوربالا، نورپایین یا پروژکتور (مه شکن) می‌تواند متفاوت باشد؛ بنابراین لازم است پیش از خرید هدلایت مناسب برای خودرو اطمینان حاصل کنید که چه نوع پایه‌ای مناسب چراغ‌های اتومبیل شما خواهد بود.

از جمله این پایه‌ها می‌توان به انواع H1، H11، H7 و… اشاره کرد. به عنوان مثال در خودرو هیوندای سانتافه برای نصب چراغ هدلایت به عنوان نور پایین به پایه H7، نوربالا پایه H1 و پرژکتور (مه شکن) به پایه H11 نیاز خواهید داشت.

هدلایت

دسته‌بندی هدلایت بر اساس نوع فن

هدلایت نیز همچون بسیاری از وسایل برقی در اثر عبور جریان، گرما تولید می‌کند و در برخی موارد شدت حرارت تولیدی آن‌قدر زیاد است که جهت تقلیل آن نیاز به استفاده از پروانه یا فن خنک‌کننده خواهد بود.

هدلایت‌ها به‌طورکلی به دو نوع با و بدون فن تقسیم‌بندی می‌شوند؛ هدلایت‌های دارای فن به دلیل توان خروجی بالاتر، نور بیشتری را از خود ساطع می‌کنند، اما به دلیل وجود فن نصب آن‌ها در پاره‌ای از موارد اندکی دشوارتر خواهد بود. این در حالی است که هدلایت‌های بدون فن بسیار آسان‌تر روی انواع خودروها نصب می‌شوند، اما در اغلب مواقع نور تولیدی آن‌ها اندکی کمتر به‌نظر می‌رسد.

دسته‌بندی هدلایت بر اساس نوع چیپ

به‌طورکلی لامپ‌های ال ای دی یا هدلایت بر اساس نوع چینش و آرایش روی سطح برد الکتریکی به سه دسته SMD، COB و CSP تقسیم می‌شوند. انواع هدلایت COB دارای قیمت مناسبی بوده و میزان تمرکز نور متوسطی را در اختیار قرار می‌دهند. در هدلایت CSP که درواقع نوع جدیدتر، پرنورتر و کم‌مصرف‌تر انواع SMD محسوب می‌شود، سیم‌های رابط لامپ به برد حذف شده و طول عمر آن‌ها افزایش یافته است. این هدلایت‌ها به دلیل سایز کوچک‌تر و مصرف کمتر، بازدهی مناسبی هم دارند.

هدلایت اس ام دی درست در نقطه مقابل فناوری COB قرار داشته و در آن هر لامپ به صورت جداگانه روی برد الکتریکی لحیم می‌شود. این نوع هدلایت سایز بزرگ‌تری داشته و الگوی انتشار نور آن از تطابق کمتری با استانداردهای دنیای خودرو برخوردار است.

دسته‌بندی هدلایت بر اساس تعداد اضلاع ساطع کننده نور

مطمئنا شما هم تاکنون با عبارت‌هایی همچون هدلایت چهار طرفه یا دو طرفه برخورد کرده‌اید. هدلایت‌ها می‌توانند در یک، دو و یا چهار جهت اقدام به انتشار نور کنند. هر چه تعداد جهات نوردهندگی هدلایت بیشتر باشد، پخش نور آن نیز افزایش می‌یابد.

دسته‌بندی هدلایت بر اساس نوع درایور

درایورها جریان الکتریسیته اتومبیل را بر اساس نیاز هدلایت بهینه‌سازی کرده و تا حد امکان از بروز نوسانات در جریان برق ورودی به هدلایت جلوگیری می‌کنند. درایور می‌تواند توان خروجی هدلایت را کاهش دهد تا در هنگام گرمایش بیش‌ازحد به آن‌ها آسیبی نرسد؛ در این حالت درایور نور خروجی از هدلایت را کمتر کرده و موجب خنک‌تر شدن آن می‌شود.

هدلایت‌های بدون درایور خارجی نیز درواقع دارای این قطعه هستند، اما درایور مورد نیاز درون آن‌ها به صورت آنبورد تعبیه‌شده و نیاز به استفاده از درایورهای خارجی ندارند.

هدلایت

 

مزایا چراغ هدلایت

از جمله مزایای چراغ هدلایت می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. طول عمر زیاد و کیفیت مناسب نور این چراغ‌ها
  2. مصرف انرژی کمتر از چراغ‌های زنون و نوردهی معقول
  3. سرعت بسیار بالا در رسیدن به نهایت نور
  4. امنیت بالا در تصادفات رانندگی
  5. مقاوت بسیار بالا در برابر روشن و خاموش شدن‌های پی در پی
  6. مقاومت بالا در برابر ضربه

هدلایت

معایب چراغ هدلایت

از جمله معایب این چراغ ها می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. حساسیت شدید نسبت به استفاده طولانی در دماهای بالا
  2. کاهش بازدهی و طول عمر در صورت افزایش جریان الکتریکی
  3. آسیب پذیری بسیار بالا در مقابل نوسانات ولتاژ
  4. کاهش کارایی در محیط‌های بسیار سرد

مقایسه چراغ زنون و چراغ هدلایت:

در بازار کشور ما رقیب اصلی چراغ‌های هدلایت، چراغ‌های زنون محسوب می‌شوند. چراغ‌ زنون که به آن‌ چراغ‌ HID نیز گفته می‌شود، بر اساس تخلیه شدت بار الکترونیکی درون یک محفظه مملو از گاز زنون، روشنایی خیره کننده‌ای را تولید می‌کند.

مقدار ولتاژ برق خودرو به تنهایی برای روشنایی چراغ‌های زنون یا درواقع ایجاد تخلیه الکترونیکی این چراغ‌ها کافی نخواهد بود؛ به همین دلیل چراغ‌ها HID برای ایجاد روشنایی به دستگاهی به نام ترانس نیاز دارند. چنین مسئله‌ای علاوه‌بر مصرف بسیار زیاد برق خودرو و آسیب به محیط‌زیست، می‌تواند در تصادفات جاده‌ای خطرآفرین باشد. در مقابل چراغ‌های هدلایت ضمن برخورداری از نور قدرتمند (لومن بالا) و مصرف برق کمتر، کاملا بی‌خطر هستند.

به‌طورکلی چراغ‌های ال ای دی هدلایت در مقایسه با انواع زنون دارای محاسنی نظیر شکنندگی کمتر، مصرف کمتر، لومن بالا و سازگاری بیشتر با محیط زیست هستند. از سوی دیگر بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی کشور، استفاده از چراغ زنون به دلیل شدت نور بالا و ایجاد اختلال در وسعت دید رانندگان خودروهای مقابل، از نظر قانونی جرم محسوب می‌شود (البته به‌جز خودروهایی که به‌صورت فابریک از زنون برخوردار هستند)، اما نصب و استفاده از چراغ هدلایت به هیچ عنوان منع قانونی ندارد.

هدلایت

هدلایت روی چه خودروهایی قابل نصب است؟

لامپ‌های هدلایت این قابلیت را دارا هستند که بتوان آن‌ها را روی انواع خودروهای داخلی و خارجی بازار کشور نصب کرد. از جمله برندهایی که امکان نصب چراغ هدلایت روی محصولات آن‌ها وجود دارد می‌توان به انواع خودروهای نیسان، هیوندای، کیا، پژو، رنو و… اشاره کرد. در این بین تنها لازم است پیش از خرید هدلایت، نوع پایه مورد نیاز و مختص چراغ‌های اتومبیل‌تان را تعیین کنید.

در فروشگاه اپشن کار چراغ‌های هدلایت مناسب برای انواع خودروهای داخلی و خارجی در دسترس شما مخاطبین گرامی قرار داده شده است. شما نیز می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت رسمی فروشگاه اینترنتی آپشن کار همین حالا هدلایت ویژه اتومبیل خود را خریداری کنید.

آنچه خواهید خواند
0 0 رای ها
امتیاز

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها