صنعت خودروسازی از ابتدای پیدایش، مانند سایر اختراعات بشر همواره در حال پیشرفت و تحول بوده است. خودروهای مدرن امروزی تفاوت بسیار زیادی با نمونههای اولیه دارند و این تفاوتها را میتوان در تمام بخشهای آنها مشاهده کرد. در این میان همواره امنیت خودرو مقولهای بسیار مهم و حیاتی بوده است، از همینرو شرکتهای خودروسازی بخش عمدهای از تمرکز خود را بر ارتقای امنیت محصولاتشان معطوف کردهاند.
از جمله تجهیزات بسیار کاربردی که طی چند دهه اخیر در خودروهای مختلف استفاده میشود، پاور ویندوز است. تکنولوژی پاور ویندوز علاوهبر افزایش امنیت، مزایای دیگری نیز برای خودرو به ارمغان میآورد؛ بهطور مثال با استفاده از این سیستم، نیازی به بالا دادن شیشههای خودرو پیش از ترک آن نیست، چرا که این فرآیند به صورت اتوماتیک انجام میشود. در ادامه این مقاله از سری مقالات فروشگاه اینترنتی آپشن کار، به معرفی انواع سیستم پاور ویندوز میپردازیم و مزایا و معایب آن را بررسی میکنیم.
چرا باید به نصب سیستم پاور ویندوز خودرو اقدام کنیم؟
استفاده از پاور ویندوز در تولید خودرو، چند مزیت بزرگ دارد که مهمترین آن ارتقای امنیت اتومبیل است. در بسیاری از مواقع ممکن است راننده بدون بالا بردن شیشهها از خودرو پیاده شود و این میتواند احتمال سرقت خودرو یا وسایل داخل آن را به شدت افزایش دهد. علاوهبر این، باز ماندن شیشهها در روزهای بارانی یا برفی، موجب نفوذ سرما و رطوبت به داخل خودرو شده و به ادوات آن آسیب میزند.
ورود حیواناتی مثل پرندگان یا گربه نیز جزو اتفاقات ناخوشایندی است که میتواند در اثر باز ماندن شیشههای ماشین و عدم استفاده از پاور ویندوز روی دهد. مجهز بودن خودرو به پاور ویندوز از تمام این موارد جلوگیری و راحتی بیشتری را برای راننده فراهم میکند، چرا که دیگر نیازی به چک کردن و بالا بردن شیشههای خودرو وجود ندارد.
ویژگیهایی که در انتخاب پاور ویندوز باید به آنها توجه داشته باشید
هنگام انتخاب و خریداری پاور ویندوز، حتما به ویژگیهای آن دقت کنید. برخی ویژگیهای جانبی در پاور ویندوزها میتوانند ایمنی و دقت آنها را افزایش دهند، برای همین برخورداری از آنها تاثیر زیادی روی تجربه شما خواهد داشت. در ادامه به معرفی سه قابلیت رایج و مهم پاور ویندوزها میپردازیم:
- تشخیص مانع یا Anti Trap
در پاور ویندوزهای مجهز به سیستم آنتیترپ، چنانچه اعضای بدن یا جسم خارجی بر سر راه شیشهها قرار گیرد، حرکت شیشه متوقف میشود. این ویژگی تاثیر زیادی روی ایمنی سیستم دارد و میتواند از آسیب به دست یا انگشتان جلوگیری کند.
- دابل چک (Double Check)
ممکن است به هر دلیلی فرآیند بسته شدن یکی از شیشهها بهطور کامل انجام نشود. چنانچه پاور ویندوز خودرو به سیستم Double Check یا بررسی دو مرحلهای مجهز باشد، این اتفاق تشخیص داده شده و سیستم نسبت به تکمیل فرآیند اقدام میکند.
- مرحله به مرحله یا Step by Step
بالا رفتن همزمان تمامی شیشهها میتواند موجب تحمیل فشار بر روی سیستم برقرسانی خودرو شود. در صورتیکه پاور ویندوز خودرو به ویژگی استپ بای استپ یا مرحله به مرحله مجهز باشد، شیشهها یکییکی بالا رفته و از تحمیل فشار به سیستم برق خودرو جلوگیری میشود.
انواع مختلف سیستمهای پاور ویندوز یا بالابر اتوماتیک شیشه
سیستم پاور ویندوز انواع مختلفی دارد که البته تمام آنها وظیفه بالابردن شیشهها را برعهده دارند، با این حال به دلیل تفاوت در مکانیسم مورد استفاده در آنها، نسبت به هم دارای مزایا و معایبی هستند. در ادامه به معرفی انواع مختلف پاور ویندوز اتومبیل میپردازیم.
پاور ویندوز یونیورسال
همانطور که از نام آن پیداست، این مدل برای نصب بر روی تمام خودروها طراحی میشود و برای همین از مکانیسم ابتداییتری نسبت به مدلهای دیگر برخوردار است. در پاور ویندوز یونیورسال، یک کیت الکترونیکی بین موتورهای بالابر شیشهها و کلیدهای کنترل آنها نصب میشود. پس از فعال شدن قفل مرکزی خودرو، پاور کار خود را شروع کرده و برق مورد نیاز موتور هریک از بالابرها را فراهم میکند. در پاور یونیورسال کیت دستگاه به اندازهگیری جریان مورد مصرفی موتور هرکدام از شیشهها میپردازد. به این ترتیب که با بسته شدن هریک از شیشهها و بالطبع تغییر در جریان مصرفی موتور مربوط به آن، کیت پاور ویندوز متوجه اتمام کار شده و برق را قطع میکند.
مزایای پاور ویندوز یونیورسال
- پاور ویندوزهای یونیورسال، قابلیت نصب بر روی تمام خودروها را دارند.
- این مدل از بالابرهای اتوماتیک، به تشخیص اتمام فرآیند بالارفتن شیشه مجهز هستند.
معیایب پاور ویندوز یونیورسال
- به دلیل پیچیدگی فرآیند نصب، پاور ویندوزهای یونیورسال باید توسط یک فرد متخصص نصب شوند.
- عملکرد درست این نوع از پاور ویندوزها وابستگی زیادی به تخصص و تجربه فرد نصبکننده دارد.
- به دلیل عدم برخورداری این مدل از پاور ویندوزها، برای نصب باید سیمهای اصلی مرتبط با مکانیسم بالابر شیشهها را زخمی کرد.
- چنانچه عملیات نصب با دقت کافی انجام نشود، ممکن است اتصال کوتاه ایجاد شده و حتی موجب بروز حریق شود.
- نصب آن ممکن است موجب مخدوش شدن گارانتی خودرو شود.
شاید مفید باشد: سنسور باد لاستیک (TPMS) چیست؟
پاور ویندوز OBD
پاور ویندوزهای OBD همانطور که از نامشان مشخص است، از طریق پورت OBD یا سوکت دیاگ با خودرو ارتباط برقرار میکنند. این مدل از پاور ویندوزها فاقد دسته سیم هستند و در آنها فرمان بالا رفتن شیشهها از طریق شبکه به موتورهای بالابر شیشه ارسال میشود. پاور ویندوزهای OBD را تنها میتوان بر روی خودروهای مالتی پلکس نصب کرد.
به دلیل اینکه سیستمهای OBD بهصورت غیرمستقیم با موتورهای بالابر شیشهها در ارتباط هستند، قابلیت سنجش جریان مصرفی موتورها را ندارند، لذا برخلاف پاور ویندوزهای یونیورسال قادر به تشخیص بسته شدن شیشهها نیستند. این سیستمها برای اطمینان از بالا رفتن کامل شیشهها، به تایمر مجهز هستند، یعنی در مدت زمان از پیش تعیینشدهای به موتور بالابر برقرسانی میکنند. این ویژگی باعث میشود حتی در صورت بسته بودن یکی از شیشهها پیش از به کار افتادن سیستم، بالابر شیشه باز هم برق دریافت کرده و در نتیجه موتور آن تحت فشار قرار گیرد. استفاده از این نوع پاور ویندوز در دراز مدت به رله و موتور بالابرنده شیشههای خودرو آسیب زده و از عمر مفید آنها میکاهد.
معایب بالابر شیشه OBD
- به دلیل عدم برخورداری از امکان تشخیص بسته شدن کامل شیشهها، موتور بالابر فارغ از وضعیت شیشه توسط برق تغذیه میشود، برای همین عمر قطعات مختلف مکانیسم به شدت کاهش مییابد.
- پاور ویندوزهای OBD به سیستم آنتی ترپ یا تشخیص مانع مجهز نیستند و در صورتیکه شیشهها هنگام بسته شدن با اعضای بدن برخورد کنند، میتوانند موجب آسیبهای جدی شوند، بنابراین گزینه مناسبی برای خانوادههای دارای فرزند نمیباشند.
- عملکرد پاور ویندوز OBD در موارد زیادی ممکن است با خطا مواجه شود.
پاور ویندوز دارای دسته سیم سوکت فابریک
کیت الکترونیکی این نوع از پاور ویندوزها مانند مدلهای یونیورسال، بین موتورهای بالابر شیشه و کلیدهای کنترلی نصب میشود. ویژگی مهم این مدل از پاور ویندوزها، تناسب کیت الکترونیکی آنها با خودرو مورد نظر است، برای همین بهترین نوع پاور ویندوز محسوب میشوند. در این سیستم تمام اتصالات، دسته سیم و سوکت مورد استفاده به صورت بهینه و استاندارد برای خودرو مورد نظر طراحی شدهاند، لذا باعث آسیبدیدگی موتور بالابر شیشهها نمیشوند.
مزایای پاور ویندوز دستهسیم و سوکت فابریک
- تمامی قطعات و اتصالات در این نوع از پاور ویندوزها استاندارد بوده و متناسب با خودرو طراحی شدهاند.
- سیستم قابلیت تشخیص بسته بودن شیشهها را دارد، لذا فشار اضافی به موتورهای بالابر تحمیل نمیشود.
- به دلیل مجهز بودن به سیستم آنتی ترپ، در صورت قرارگیری مانع یا اعضای بدن بر سر راه شیشهها، حرکت آنها متوقف میشود.
معایب پاور ویندوز دسته سیم سوکت فابریک
- با توجه به اینکه اتصالات «پاور ویندوزهای دسته سیم سوکت فابریک»، تنها مخصوص هر خودرو طراحی و تولید میشوند، ممکن است پیدا کردن نمونه متناسب با خودروی مد نظر شما کمی دشوار باشد.
با مراجعه به فروشگاه اینترنتی آپشن کار شما میتوانید از میان مدلهای مختلف پاور ویندوز که برای خودروهایی همچون چانگان CS، جک S5، اچ سی کراس، رنو ساندرو، تندر 90، تویوتا لندکروزر ، جک S3 و … ارائه شده است، محصول مورد نظر خود را انتخاب کرده و برای خرید آن اقدام کنید. با انتخاب هر یک از پاور ویندوزهایی که در فروشگاه آپشن کار وجود دارد، میتوانید از جزئیات و مشخصات آن مطلع شده و خریدی مطمئن را تجربه کنید.
سلام و وقت بخیر،
میخواستم تفاوت پاور ویندوز مدل Pro Anti pinch را با مدل Pro Anti trap را سوال کنم ؟
ممنون